Véleményvezér

vv

Fejetlenség a jobboldalon

2012.11.23. I 1 komment I Címkék: francia eu orban demokracia

filloncope2.jpgMinél rosszabb helyzetben van egy ország gazdasága, annál nehezebb lesz az elmúlt 30 évet jellemző jobboldali programmal választásokat nyerni: nagy lesz a kísértés, hogy a jobboldal egy bevándorlóellenesebb és/vagy integrációellenesebb retorikát üssön meg. (Fotó: Reuters)

Teljes a felfordulás a francia jobboldalon. A korábban Nicolas Sarkozy személye köré épült párt, az UMP öles léptekkel halad a nevetségessé válás felé. Eközben a jobboldali hátország teljesen megosztott abban, hogy a pártnak jobboldalibbnak vagy centristábbnak kellene-e lennie ahhoz, hogy sikeresen támadhassa az egyelőre méltán népszerűtlen Francois Hollande francia elnököt. A probléma ráadásul messze túlmutat Franciaországon és az európai jobboldal várható válságát vetíti előre.

Ajánlott írásunk: Matolcsy úr, mondjon le!

Jobbra vagy középre?

Az elmúlt héten az UMP teljesen nevetségessé tette magát. A Nicolas Sarkozy visszavonulása miatt megüresedett pártelnöki posztért való versengés hihetetlenül szoros lett és a választási folyamat végén a két jelölt kölcsönösen csalással vádolja a másikat. A 180 ezer leadott szavazatból a hivatalos eredmény szerint Jean-Francois Copé 98 szavazattal (!) szerzett többet, mint versenytársa, Francois Fillon volt miniszterelnök. Utóbbi azonban megkérdőjelezte a hivatalos eredményt arra hivatkozva, hogy tengerentúli francia területek szavazatait nem számolták bele a végeredménybe, ami pedig ezen hiba nélkül az ő győzelmét jelentette volna.

A konfliktus a felszínen természetesen nem más, mint egy egyetlen személy köré épült párt természetes válsága a vezető, vagyis Sarkozy bukása után. A zűrzavar azonban alapvetően mégsem erről szól: amit látunk, az egy európai szinten is várhatóan egyre jelentősebb probléma korai manifesztációja.

Copé szerint ugyanis a hagyományosan középjobb UMP-nek harcosabb jobboldaliságot kellene felvállalnia, hogy visszaszerezze az idei elnökválasztáson meglepően jól teljesítő radikális Nemzeti Front által elcsábított szavazóikat. Fillon ezzel szemben azt szorgalmazza, hogy a közép felé mozduljon a párt, hiszen végső soron ott veszítettek a szocialistákkal szemben. Sarkozy maga egyébként mindkét stratégiával próbálkozott a választási kampány során, amelyek azonban éppen ezért részben hiteltelenítették is egymást.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Az európai jobboldal dilemmája...

Az európai gazdasági válság pontosan ezt a dilemmát fogja elhozni szinte valamennyi európai országban, talán az egy Németország kivételével. A munkanélküliek számának tartós emelkedésével, különösen a fiatalkorú munkanélküliség meredek növekedésével a baloldal egy meglehetősen egyértelmű célt és programot kap a kezébe. Ezzel szemben a tradicionálisan vállalkozóbarát és Európában integrációpárti jobboldal bajban lesz.

Hagyományos megközelítésük ugyanis nagy valószínűséggel nem fog olyan jól rezonálni a választókkal, mint korábban. Ebben a helyzetben pedig igen nagy lesz a kísértés, hogy egy bevándorlóellenesebb és/vagy integrációellenesebb retorikát üssenek meg, ezáltal próbálva meg azokkal összehangolni régi jelszavaikat a mind jobban elszegényedő és a munkanélküliség által egyre inkább sújtott szavazóbázis meggyőzésére.

Minél rosszabb helyzetben van egy ország gazdasága, annál nehezebb lesz az elmúlt 30 évet jellemző jobboldali programmal választásokat nyerni. És ha a győzelmet esetleg protesztszavazatokra alapozva sikerülne is megszerezni, óriási bátorság kell majd ezt a kampányretorikát a valóságba átültetni.

Olvasd el ezt is: Bajnainak is csúnyán betett az LMP

...többek közt a magyaré is

Mindez persze nincs távol attól a dilemmától, amivel Orbán Viktornak kellett szembenéznie 2010 májusában. És az ő esete azt is jól illusztrálja, hogy már középtávon is milyen óriási veszélyekkel jár az elvek túlságosan rugalmas elhagyása a rövid távú politikai célok elérése érdekében.

Ebben a helyzetben az igazi politikai nagyság ahhoz kell, hogy valaki össze tudja hangolni a választói igényeket és vágyakat a megvalósítható és mérsékelt jobboldaliként vállalható intézkedésekkel.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maszáj herkules 2012.11.23. 17:20:41

nem látom, a baloldalnak mennyivel lenne jobb a helyzete: nekik meg úgy kéne baloldali programot végrehajtaniuk, hogy egy fillérük sincs rá. ez pontosan látszik hollande népszerűségének mélyrepülésén is. és nincsenek jobb politikai kiindulóhelyzetben európa-politikában sem, ami meg például a német szocdemeknél mutatkozik meg: támogassák az újabb és újabb mentőcsomagokat, hiszen az európai és szolidáris, viszont az adófizető választók meg utalják?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása