Véleményvezér

vv

2012: a fülkeforradalom vívmányai

2012.12.28. I 0 komment I Címkék: jog fidesz futball orban korrupcio azeri kulpol

ovkossuth.jpgÖt olyan dolog 2012-ből, melyekre a NER működtetői talán büszkeséggel tekintenek, mi azonban korántsem. A Véleményvezér év végi forradalmi toplistája. (Fotó: Földes András/Index)

Tegnapi „ellenforradalmi" listánkon azt az öt jelenséget gyűjtöttük össze, amelyek idén a Nemzeti Együttműködés Rendszerében sem mutattak változást, és az elmúlt nyolc, húsz stb. év hagyományát folytatták. Mai ötös listánk pedig a fülkeforradalom vívmányai közül azokat sorolja fel, amelyek 2012-ben különös hangsúlyt kaptak: öt olyan dolgot, melyekre a NER működtetői talán büszkeséggel tekintenek, mi azonban korántsem.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

5. Csillagászati pénzek pumpálása a magyar fociba

Kevés olyan téma van, amely annyi figyelmet kap a miniszterelnöktől, mint a magyar foci ügye. A kormányfő a magyar válogatott szinte minden mérkőzését személyesen tekinti meg, és állandó vendég az aktuális pártcsapat, a Videoton páholyában. Ráadásul abból a bő húszmilliárd forintból, mely a látványsportok állami támogatására jut, messze a legnagyobb részt a miniszterelnök kedvenc labdarúgó klubja kapta. Valószínűleg soha ennyi pénz nem ömlött még a magyar fociba, és olyan sem fordult még elő, hogy a kormányfő ahelyett, hogy a sikert sikerre halmozó magyar olimpiai csapatnak szurkolna a helyszínen, inkább fociedzéseket üljön végig. Mindez kiválóan illusztrálja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének prioritásait.

4. Az azeri-magyar örök barátság megteremtése

A fülkeforradalom egyik vitathatatlan újdonsága, hogy a magyar külpolitikát, különösen a kormányfői külpolitikát csak szórványosan köti a civilizált nyugati államok konvenciórendszere. A miniszterelnök által kézivezérelt külpolitika sok meghökkentő pillanata közül is kimagaslik a Safarov-ügy, mely attól függően, hogy ki mennyire hisz vakon a kormányfő szavában, vagy a magyar fél totális balekságaként, vagy cinkos bűnpártolásaként értelmezhető. Bár az elmúlt húsz évet sem éppen a külpolitikai sikerek sora jellemezte, a megelőző időszakból egyetlen hasonlóan kínos külpolitikai blamázst sem bírunk felidézni.

3. A választási rendszer újraszabása a regisztrációval

A választási regisztráció bevezetése a magyar demokrácia egyik legfontosabb elemét forgatta fel fenekestül, mindenféle előkészítés, egyeztetés, tájékoztatás és épkézláb magyarázat nélkül. Igazuk van azoknak, akik azt mondják, megjósolhatatlan, mi fog ebből még kisülni, annyi azonban mindenképpen világos már most is, hogy a kormányfőt – hisz ebben a kérdésben is csak az ő véleménye számított – abszolút nem érdekelték a kifogások, aggályok, nem érdekelte semmi más, mint saját elképzelése. A regisztráció és a választási törvény átverése a frakción és a parlamentben minden tiltakozás ellenére kétségtelenül nem csupán 2012, hanem az egész fülkeforradalom egyik legjellemzőbb mozzanata.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

2. State capture

Bár a korrupció abszolút szintje valószínűleg nem nőtt vagy csökkent jelentős mértékben, annak jellege komoly minőségi változáson ment át, amint arra a Transparency International korábban rámutatott. A kormány gyakorlatilag privatizált két minisztériumot, majd még mellécsapta a kormányzati döntéselőkészítést is, ezáltal pedig a közérdek menedzselését szűk magánérdekeiket érvényesítő csoport(ok) kezére juttatta. A korrupció központosítása és intézményesítése vitathatatlanul forradalmi változás az elmúlt időszakokhoz képest.


1. A magántulajdon semmibe vétele

A fülkeforradalomnak már az elmúlt években is az volt a legriasztóbb eleme, hogy mennyire semmibe veszi a kormány a magántulajdon szentségét, ezzel pedig egyértelműen aláássa Magyarország nyugati típusú gazdasági berendezkedésének alapjait. 2012-ben is számtalan példát láthattunk a kormány ezzel kapcsolatos impulzusaira: itt most bizonyos szektorok nyereséghez való jogának a megkérdőjelezésén túl hadd emeljük ki a nyerőgépek egy hétvége alatt történő betiltásának történetét, amikor is egy több milliárdos iparágat töröltek el egyetlen tollvonással úgy, hogy az indoklásban még arra sem vették a fáradtságot, hogy ne tűnjenek nevetségesnek. Ha tehát az ember egy olyan iparágban dolgozik, amelyről a kormánynak esetleg más elképzelése van, akkor egyetlen pillanatig sem lehet biztos abban, hogy valamilyen otromba vagy éppen rafinált formában nem próbálják meg másnap tönkretenni. Azt gyanítjuk, hogy a kormányfő ezt valamiféle pozitív eredményként éli meg, úgyhogy ebben az értelemben kétségtelenül a fülkeforradalom sikeréről beszélhetünk. Mi azonban nem csupán sajnálatosnak, hanem szégyenletesnek és bűnösen országrontónak gondoljuk a kormány ezzel kapcsolatos lépéseit.

Előző listánk: Ellenforradalom 2012-ben: ami nem változott

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása