Véleményvezér

vv

Mesterházy dühödt orbánozással ütné ki Bajnait

2013.03.06. I 0 komment I Címkék: mszp fidesz bajnai mesterhazy együtt2014

bajnai2.jpgHogy a baloldal egésze végül a Bajnai- vagy a Mesterházy-féle irány mögé sorakozik-e fel, nagyon sokat el fog árulni arról, mit is várhatnánk a jelenlegi ellenzéktől kormányon. (Fotó: Bánkúti András/hvg.hu)

Nem éppen úgy sült el az MSZP 19 perces új kampányfilmje, ahogyan azt készítői és megrendelői szerették volna – és a filmben feltűnő híres magyarok leszármazottainak tiltakozása, valamint az engedély nélkül felhasznált képekkel és videókkal megvalósított sorozatos szerzői jogsértések még csak a kisebb problémát jelentik.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

Teljes ötlettelenség

A Véleményvezér érteni véli az MSZP kampánya mögött meghúzódó koncepciót. Hiszen a szocialisták ismét azt csinálják, amiben mindig is jók, sőt nagyon sokáig a legjobbak voltak: a választók zsigeri érzelmeire és a megélhetéssel kapcsolatos félelmeikre alapozva negatív kampánnyal akarják a közvéleményt a kormány ellen hangolni. Ám hiába van ebben nagy gyakorlatuk, legalább három oka van, amiért az most mit sem ér.

Egyrészt ez a trükk már elkopott: ami működött 2002-ben és 2006-ban, aligha működhet 2014-ben. A választópolgárok egyszerűen kiismerték már a szocialistákat és tudják róluk, hogy legfeljebb hatalmi alternatívát jelentenek a Fidesszel szemben, ám kormányozni ők sem tudnak. Másrészt az MSZP ismét bebizonyította, mennyire ötlettelen és víziótlan párt: hogy Orbán Viktor leváltásán kívül nagyjából semmit nem gondolnak Magyarország jövőjéről. Nincsenek épkézláb üzeneteik, mindent, amit mondani tudnak, már ezerszer elmondták, régi szlogenjeikkel pedig új szavazókat szerezni nem lehet.

Harmadrészt lehetséges, hogy valamikor a szocialisták voltak a legjobbak a populizmusban, azonban már más idők járnak: a Fidesz nem csak, hogy sokkal profibbá vált ebben a műfajban, de az erőforrásaikkal sem lehet versenyezni. Kihelyezhet tehát az MSZP akárhány Orbán-ellenes hirdetést, garantált, hogy arra legalább háromszor annyi és háromszor olyan hatásos elmúltnyolcévezős reklám fog jutni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Bajnaival vannak csatában

Ám a Mesterházy-féle MSZP igazi ellenfele most, 2013 elején nem is Orbán Viktor, hanem Bajnai Gordon. Mesterházy Attila ugyanis minden erejével azon van, hogy megpróbálja saját pártját – és persze saját magát – Orbán Viktor első számú kihívójaként pozícionálni, ahogyan Bajnai Gordon is pontosan ezt teszi. Amelyiküknek sikerül magáról elhitetni, hogy ő jelenti a valódi alternatívát, az fogja nyerni az ellenzék vezetéséért folytatott csatát.

Ehhez azonban meg kellene találni a megfelelő egyensúlyt a kompetencia és az érzelmi politizálás, tehát a szakpolitikai alternatíva és a tisztán politikai üzenetek között. Ez a feladat pedig egyelőre egyiküknek sem sikerül. Bajnai Gordon az előbbiben kiváló, de az utóbbi terén súlyos hiányosságai vannak. Az MSZP pedig ismét bebizonyította, hogy az ellenzéki oldalon a technokrata, túlságosan is értelmiségi-központú Bajnai-féle Együtt 2014-hez képest a másik szélsőséget képviseli. A szocialisták maradtak azok, akik mindig is voltak: az idősek és az alacsonyan iskolázottak pártja, akiknek nem hogy programjuk, de még csak pozitív víziójuk sincsen a jövőről – indulatokra építő populista szólamaik viszont annál inkább.

Olvasd el ezt is: Lassan már csak a Fidesz védi a kommunista ügynököket

Szörnyű kampány jön

Jó néhány siralmas választási kampányt láttunk már a rendszerváltozás óta, de sajnos úgy tűnik, nem láttunk még mindent. Ugyanis ha valóban a Bajnait lejárató „Együtt tették tönkre az országot", illetve a kormányellenes „Magyarország ma"-kampányok jelzik azt, hogy mi vár ránk a 2014-es választások előtt, akkor könnyen lehet, még az alulmúlhatatlannak gondolt 2006-os gagyidömpinget is vissza fogjuk sírni. Az pedig, hogy a baloldal egésze végül a Bajnai- vagy a Mesterházy-féle irány mögé sorakozik-e fel, nagyon sokat el fog árulni arról, hogy mit is várhatnánk a jelenlegi ellenzéktől, ha az neadjisten kormányra kerülne.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása