Véleményvezér

vv

Ha megdézsmálják a bankbetéteket, jöhet az összeomlás

2013.03.19. I 3 komment I Címkék: eu bank ciprus euro allam

Europeanparliamentflags.jpgA finanszírozóknak most meg kellett mutatniuk, nem csak mézesmadzag van náluk, hanem egy jó nagy bunkósbot is. Ám egy bankpánik néhány nap alatt bedönthet egy országot, a bankrendszer összeomlása utáni kilábalás pedig hosszabb ideig tart, mint bármilyen más krízis kezelése.

Vasárnap egy nagy lépéssel közelebb kerültünk az eurózóna esetleges összeomlásához. A ciprusi kormány bejelentette, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank nyomására valamennyi ciprusi bankbetét egy adott százalékát egyszerűen rekvirálja.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

A német választók nem nyelték volna le

Az euróválság eddig talán legfontosabb pozitív jellemzője az volt, hogy a bankok óriási veszteségei és az eurózóna jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok ellenére az emberek bizalma az európai bankrendszerben mindvégig töretlen maradt. Még a görög válság tetőpontján sem alakultak ki kígyózó sorok az athéni bankfiókok előtt. Az európai polgárok, bár nem szeretik a bankokat, elhiszik nekik, illetve az államoknak, hogy a bankokban elhelyezett betéteik biztonságban vannak. Ez a bizalom pedig óriási érték volt eddig, hiszen egy bankpánik nem csak, hogy néhány nap alatt bedönthet egy országot, de a vonatkozó kutatások azt mutatják, hogy az ilyen, azaz a bankrendszer összeomlása utáni kilábalás hosszabb ideig tart, mint bármilyen más krízis kezelése.

Az európai döntéshozók a hétvégén mégis úgy határoztak, hogy a ciprusi betéteseknek fizetniük kell. A döntés mögött elsősorban politikai megfontolások álltak: úgy tűnt ugyanis, hogy hosszú évek borzasztó gazdálkodásának köszönhetően a ciprusi bankok csődben vannak, és a felelőtlenséggel, valamint a pénzmosással asszociált ország kimentése eladhatatlan lenne az észak-európai országok választói számára. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a kérdést: Jürgen nem fogja lenyelni azt a békát, hogy az ő pénzéből mentsék meg a ciprusi bankban bankoló Szása vagyonát, melynek a rejtegetésével egészen eddig Giorgiosz keresett kevés munkával egészen sok pénzt.

Ami még elment 2011-ben és 2012-ben, az elfogadhatatlan 2013-ban. Nem valamifajta morális megfontolás miatt, hanem mert Németország hat hónap múlva választ.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Bankpánik jöhet

De a politikai érv mellett gazdaságiak is szóltak a betétesek büntetése mellett. Leginkább az, hogy mostanra az európai periféria országai elkezdték elhinni, hogy előbb-utóbb úgyis kimenti őket a gazdag Észak. Ennek megfelelően mind a ciprusi, mind a görög kormány az elmúlt egy évben egyre kevésbé volt hajlandó megfelelni az őket finanszírozó európai országok elvárásainak. Ez a jelenség pedig azért lett ennyire fontos hirtelen, mert mind Spanyolország, mind Olaszország esetében hasonló magatartás kialakulásától lehetett tartani az elkövetkezendő néhány hétben (lásd az olasz kormányalakítás körüli problémákat, illetve a közelgő spanyol bankmentő csomagot).

Ha úgy tetszik, a finanszírozóknak most meg kellett mutatniuk, hogy nem csak mézesmadzag van náluk, hanem egy jó nagy bunkósbot is.

Minden érthető és elfogadható érv ellenére a bejelentett ciprusi intézkedéseknek óriási kockázata is van: az eredeti terv szerint sarc a 100 ezer euró alatti betéteket is érinti, és ezzel aláássa az európai betétbiztosítási rendszer logikáját. Innentől kezdve, hogy ez reális lehetőségként egyáltalán felmerült, nehéz lesz meggyőzni az óriási nehézségekkel küzdő olasz és spanyol bankok ügyfeleit, hogy pénzüket tartsák továbbra is honi bankszámláikon ahelyett, hogy kivennék azt és inkább Svájcban vagy valamelyik északi országban helyeznék el. Ezzel pedig az eddig szinte elképzelhetetlen bankpánik hirtelen igenis kézzelfogható forgatókönyvvé vált. Az uniós pénzügyminiszterek már hétfő este próbálták menteni a menthetőt: az új javaslat érintetlenül hagyná a 100 ezer euró alatti betéteket, az afölöttieket viszont még brutálisabban megdézsmálná.

Olvasd el ezt is: Orbán már az EU-pénzek elbukására készülhet

Dupla vagy semmi

Az európai döntéshozók dupla vagy semmit kezdtek el játszani. Ha ugyanis a ciprusi lépésekkel valóban elérik, hogy a periféria országai komolyabban vegyék őket és ezáltal jobban betartsák a szabályokat, akkor akár az egész európai válságkezelés sokkal hatékonyabbá válhat. Ha azonban mindebből a bankbetétek biztonságába vetett hit kézzelfogható gyengülése következik, akkor könnyen lehet, hogy mostani lépésükkel az euró jövőjét ásták alá.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2013.03.19. 15:46:18

Kollégákkal és partnerekkel való kávézás mint nem reprezentativ minta alapján azt tapasztaltam, hogy az Ciprus 100%-ban való kimentése politikailag lehetetlen lenne. Az eurózona középosztály realizálta, hogy több adót kell majd fizetnie kevesebb állami szolgáltatásért, és elemi düh van benne az adóparadicsomokkal és adóelkerüléssel szemben. Ne felejtsük el, hogy északon olyan társadalmakról van szó, ahol az adóelkerülés nem számit jófejségnek. A ciprusi bankrendszer mintegy háromszor akkora, mint ami a fejlettségük alapján indokolt lenne, a ciprusi offshore számla nem csak Magyarországon az adóelkerülés szinonimája. A percepció az, hogy az EU nem elveszi a betétek 10%-át, hanem megmenti a 90-et, hiszen ciprusiak igy is kapnak egy szerény de nem sértő 12000 eurót fejenként (csecsemőtől aggastyánig) aminek hiányában az egész bankrendszerük fejre állna és minden elveszne. Ismerem én is a téma monetáris közgazdaságtan szakirodalmát, de a valóságban ez nem vákuumban, hanem egy politikai közegben történik, és most az északi polgárok meghúztak egy piros vonalat.

Martin József Péter 2013.03.20. 08:46:15

Azért annak az esélye, hogy Ciprus - közvetve - bedönti az eurózónát, nagyon kicsi. Bankpániknak egyelőre semmi jele nincs a periférián (akkor sem volt, amikor még úgy tűnt, hogy az eredeti formájában megy át a parlamenten a betétadós javaslat), úgy fest, h a többség érzékeli, hogy Cipus egyedi eset. A banki, befektetői kitettség és fertőzésveszély pedig egy esetleges ciprusi csőd esetén sem lenne jelentős. Mindez persze nem változtat Ciprus sanyarú helyzetén.

Madár István 2013.03.20. 20:45:22

Laci, egyetértek, szerintem is van elvi és gyakorlati alapja a kimentés ezen formájának, a gondot a pontos kivitelezésben látom. 100 ezer euró alatti rész mentességéhez ragaszkodnia kellett volna az EU-nak. Ciprus valamiért azt hihette, hogy ha kisebb mértékben sújtja a nagybetéteseket, akkor nem sérül az off shore nimbusz. Pedig a szellemet kiengedték a palackból, alig hiszem, hogy racionális nagybetétesek tömege maradna meg Cipruson. Ezt most már látják ők is, meg is indult a chicken game.

Az EU szerintem lehet kemény, ha a görögöknél az volt a kérdés, hogy ők ballaszt-e vagy fertőzési góc, Ciprus esetében még inkább igaz lehet, hogy az előbbi - a bedőlése nem rázná meg az uniót. Az a sors fintora és nagy tanulság, hogy Ciprus igazából nem azért dőlt be, ami az igazi "bűne" volt. Az energiaínség és a görög kapocs pecsételte meg a sorsát, nem pedig az, hogy Európa jó része ott került adót.

Több tanulság is van a ciprusi esetben (és nem az a legfontosabb, hogy nézd már, az EU is unortodox - ami persze így butaság is). Kettőt említek:

1. Ha valaki szembe megy az EU-val, hiába tökéletlen ez az integráció, előbb-utóbb meglesz a lehetőség, hogy Brüsszel "büntessen".

www.portfolio.hu/gazdasag/igy_sullyed_el_egy_orszag.181288.html

2. Ha mégis lesz valamiféle betét haircut, akkor a görög tűzfal mellett lesz már egy ciprusi tűzfal is. Vajon milyen lesz a spanyol?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása