Véleményvezér

vv

Orbán-kormány 2.0: mindent a nulláról

2010.04.30. I 35 komment I Címkék: fidesz navracsics orban

Az új kormányzati rendszer egy óriási lutri. A kormányzás sikere nagy mértékben három miniszteren múlik, rájuk elképesztő teher fog nehezedni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Orbán Viktor tegnap sem elárulta el egészében, hogyan is fog kinézni új kormánya, ám az már biztos, hogy a Fidesz az eddig megszokott kormányzati struktúrát teljesen felforgatja. Egy újságírói kérdésre Orbán lényegében elismerte, hogy ha nem is ezen a néven, de összevont csúcsminisztériumai lesznek.

Ahogy általában bármiféle gyökeres változásnál, úgy ebben az esetben is számottevőek a lehetőségek, de a veszélyek sem elhanyagolhatóak.

 

Tiszta lappal

A teljes átszervezés természetesen jó lehetőség, hogy a kormány tiszta lappal kezdhessen hozzá munkájához. Nem csak a valamilyen szempontból rosszul működő intézményi struktúrákat tudják átformálni, hanem bizonyos pozíciók megszüntetésével rögtön el is lehet bocsátani vagy le lehet váltani egy csomó embert – ami nyilván szintén fontos cél.

Nem kérdés, hogy az államigazgatás megújítására égető szükség van. Ám a politikusok a nulláról való építkezést hajlamosak sokkal könnyebbnek gondolni, mint amilyen az valójában. Rutinok, bejáratott csatornák szűnnek meg, és időbe telik, mire az újak kialakulnak.

Addig viszont a rendszer működése assabb lesz és kevésbé hatékony. Orbán próbált mindenkit megnyugtatni, hogy az átszervezések nem mehetnek a hatékonyság rovására – ami azt jelzi, a problémát ő is érzékeli.

Az átszervezésekkel óhatatlanul együttjáró akadozások és hibák pedig pont akkor jelentkeznek, amikor az új kormány a legtöbbet akarja megvalósítani: az első 12 hónapban.

A LEENDŐ KORMÁNY A HETI VÁLASZ ÉRTESÜLÉSEI SZERINT:

Miniszterelnök: Orbán Viktor
Miniszterelnök-helyettes: Navracsics Tibor (kancellária)
Kabinetfőnök: Varga Mihály
Miniszterelnök-helyettes: Semjén Zsolt (nemzetpolitika, egyházügyek)
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (kancellária): Navracsics Tibor
Nemzeti Erőforrások Minisztériuma (elnevezés még változhat): Réthelyi Miklós
Földművelésügyi Minisztérium: Fazekas Sándor
Külügyminisztérium: Martonyi János
Nemzeti Gazdaságfejlesztési Minisztérium (elnevezés még változhat): Matolcsy György
Belügyminisztérium: Pintér Sándor
Honvédelmi Minisztérium: Hende Csaba
Nemzeti Vagyongazdálkodási Minisztérium: Fellegi Tamás

Személyes felelősség

A változás iránya világos. Nagyfokú hatalomkoncentrációt jelent, hogy az eddigi 15 helyett ezentúl „valóban kevesebb”, a sajtóértesülések szerint 8-9 minisztérium lesz. Ez egyértelműen a miniszterelnök érdeke, akinek így kevesebb emberrel kell egyszerre kapcsolatban lennie, és az új struktúra azt is sugallja, hogy a miniszterelnök minden minisztérium stratégiai döntéseibe bele akar folyni.

Ez természetesen nem baj. Ugyanakkor ennek a koncentrációnak az a hátránya, hogy pár ember vállán óriási felelősség lesz. És ha ők nem jól teljesítenek, akkor az alájuk tartozó hatalmas területek sem fognak.

customer surveys

Különösen nagy lesz a monstre tárcák vezetőinek, akik szinte biztosan Réthelyi Miklós és Fellegi Tamás lesznek, de legfőképpen a miniszterelnök-helyettesnek, Navracsics Tibornak a felelőssége. A kormányzás sikere nagy mértékben rajtuk fog múlni. Azon, hogy ez a három ember mennyire lesz képes munkatempóban, problémaátlátásban, döntési képességben helytállni.

Milyen lesz a második Orbán-kormány?

Az új kormányzati rendszer egy óriási lutri. A megújulás érdekében nagy felfordulást okoznak majd az államigazgatásban. Ráadásul az új struktúra csupán néhány emberre van kihegyezve, akik közül többen még újoncok lesznek a politikában. Erre a pár emberre elképesztő teher fog nehezedni.

És legfőképp Orbán Viktorra, akinek a személyzeti politikáján minden eddiginél több múlik. Most nem oszlik meg a felelősség, mint 1998-2002 között: nincs koalíció, nincsenek kompromisszumok. Csak a Fidesz, csak Orbán Viktor.

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> NEM OFFSHORE-LOVAGNAK VALÓ VIDÉK

>> SÓLYOM FOR PRESIDENT!

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.30. 10:02:12

Én nem látok ebben olyan nagy dolgot. Annyi, hogy a mezei miniszterek és a miniszterelnök közé beiktattak egy szintet. Navracsics, Semjén, Varga. Ők néhány miniszter/minisztérium munkáját fogják segítni és felügyelni. Varga mondjuk Fazekast és Fellegit, Navracsics Pintért. Lehet tippelgetni.

AMúgy nem tudom miért Fellegi és Réthelyi a két kiemelt név a cikkben. Pont, hogy sokkal inkább Matolcsy, Varga, Navracsics lesznek a kulcsfigurák.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.30. 10:36:43

@jvizkeleti: Három kiemelt név van, Navracsics a harmadik. Réthelyi és Fellegi tárcái óriásiak lesznek a hírek szerint, ráadásul két stratégiai fontosságú tárcáról van szó, Navracsics feladata pedig szinte nagyobb lesz, mint Orbáné.

szurtieperke 2010.04.30. 10:39:51

Biztosan rosszul látok, de hová fér bele a családjogi, esélyegyenlőségi, kulturális és oktatási ágazat?
Ezek a minisztériumok csak és kizárólag pénzről és politikáról szólnak. Mi van az emberekkel?

Wiseacre_ 2010.04.30. 10:40:15

Ez egy új típusú megközelítés, de tetszetős. Valóban nagyobb felelősség nehezedik rájuk, de a kipróbált, jó munkabírású, jó vezető képességű emberek megoldják. Sokszor volt az a hiba, hogy a vezetők nem tudtak vezetni, képtelenek voltak leosztani a feladatokat. Csip-csup problémákkal nem a csúcsvezetőnek kell foglalkozni, azért vannak a beosztottak, és azért kapják a magas fizetést.
Nagyon remélem, hogy a felelősség vállalás terén is hasonlóan fognak gondolkozni.
Navracsics Tibor összefogja az egészet, Orbán Viktor pedig valóban a stratégiai kérdésekkel az ország menedzselésével lesz elfoglalva.
Amúgy, sok lesz a munka, de ez lesz a dolguk, most ezt kell 120%-on végezniük.

dr kíváncsivagyok 2010.04.30. 10:47:57

Nekem is úgy tűnik, hogy I. Viktor már kezdi felülemelni magát a napi (népszerűtlen ) politikán . Háttérből akar irányítani , konfrontálódjanak az udvaroncok , a népszerűség lehetőleg megmaradjon .

vernarancs 2010.04.30. 10:51:46

Az apparatus csokkentese helyett azt latjuk, hogy sikerul a vizfejet tovabb dagasztani. A kepviselok letszamat csokkentik? Hat persze, 2014-tol. Majd az uj kormany. Ez valahogy mindig el van odazva. Nehogymar a spanok ne ulhessenek a konderhoz.

panteon 2010.04.30. 10:57:55

Kíváncsi leszek az LMP, meg a Jobbik mikor fogja követelni, a képviselői költségtérítés számlával való igazolását...

fvipera 2010.04.30. 11:00:43

@Wiseacre: csak a hülye focisták hiszik, hogy 100% feletti teljesítményre képesek

Wiseacre_ 2010.04.30. 11:04:20

@fvipera: :) Nem tudtam, hogy Te is focista vagy.

szurtieperke 2010.04.30. 11:08:19

@panteon: Szűk családi körben pedagógus, író, kiadói szerkesztő, három mozgássérült és egy ápolási díjas leledzik... Minket nem igazán az érdekel, hogy OV hogyan épít udvart maga köré...
Bár lehet, hogy mi nem is vagyunk emberek...

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.30. 11:09:57

@szurtieperke: az lesz a (munkanevén) humán csúcsminisztérium, vagy Nemzeti Erőforrások Minisztériuma, Réthelyi vezetésével.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.30. 11:18:47

@szurtieperke: kultúra, oktatás --> Réthelyi minisztériuma

családjog, esélyegyenlőség (+ környezetvédelem) --> ezek nem ágazatok, hanem _elvek, szemléletmódok_ - amiknek _minden_ tárcába be kell épülniük, de egyáltalán nem "ágazatok", nem kell nekik apparátus sem.

Példák:
- nem akkor lesz esélyegyenlőség, ha egy államtitkár/ombucmanó ki van nevezve és aktahegyeket gyárt, hanem ha a munkát, oktatást, stb. szabályozó törvények/rendeletek jól szabályozzák (és írmagostul kiirtják mind a pozitív, mind a negatív diszkrimiációt)
- családi adózás lép életbe, a családi pótlék eltörlése mellett - ez többet tesz a család, mint közösség megőrzéséért, mint bármi más

dean23 2010.04.30. 11:22:32

Orbán lesz a Jedi mester! Bohócai meg a Jedi Tanácsot fogják alkotni!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.30. 11:40:51

Navracsicsnak állítólag kiemelt jogosítványai lesznek a többi miniszterhez képest, olyan me-helyettes lesz, akinek utasítási is jogköre van a minisztertársai felé.

Deneware. 2010.04.30. 11:41:43

@kíváncsivagyok: Kábé ez itt a lényeg... Meghát ugye a focivébé alatt csak nem bénulhat le egy nagyrahivatott 2/3-os kormány. ;o) Dolgozni is kell valakiknek.

gitáros 2010.04.30. 12:30:46

Egyelőre csak annyit látok, hogy Orbán saját fontosságának hangsúlyoza érdekében egy tök fölösleges szintet húzott maga és a miniszterek közé.
Szerényen és alázattal.

stratez 2010.04.30. 12:30:57

@vernarancs: És szerinted, hogy kellett volna a mostani parlamenti létszámot csökkenten, a választások után csak minden második képviselőt beiktatni? Ilyen baromságot, hogy tudsz leírni?

Artie 2010.04.30. 12:49:44

Na, ez jó névsor, 10-től azonnal hupililát hányok, hogy kicsit plagizáljam a Ford Fairlane kalandjait.

Jó lesz ez így! Csak valószínűleg most 9,5 millióan kérdezik, hogy mire.

Italo Balbo 2010.04.30. 12:52:01

@stratez: Igen, én is úgy hallottam/arról volt szó, hogy arányosan újraosztják a helyeket. La is amennyire nekem lejött, de persze félreérthettem

Wiseacre_ 2010.04.30. 13:01:48

Az apparátus csökkentése nem csak abból áll, hogy hány miniszter lesz. Egyébként is, a csúcsminiszternek is meg lesz a saját feladata, s közben összefogja a többi miniszter munkáját.
A feladatok olykor nem miniszterségeken és államtitkárságokon múlnak, hanem megfelelő összehangoltságon. Igaz volt a mondás régről, sok bába között elvész a gyerek, reméljük itt nem így lesz.
A parlament számának csökkentéséhez meg kell a törvényi szabályozás, most adnak neki keretet, aztán kitalálják, hogy lesz a legpraktikusabb.

Italo Balbo 2010.04.30. 13:02:53

@Italo Balbo: Persze a területi helyekkel probléma lenne, de ha vki nagyon akarná biztos lenne rá mód

kalevaleez 2010.04.30. 13:06:51

nagyon szép pozíció navracsicsé, és én csak annyit kérek, jöjjön egy fityiszes kommentelő és mondja, a csávó tehetséges, értelmes és méltó a posztra :))), én ilyennel még nem találkoztam, de biztos rossz fityiszeseket ismerek.

kuciber 2010.04.30. 13:20:09

És ezekhez az összevont minisztériumokhoz milyen jól is jönne, ha ezek egy helyen lennének. Mondjuk egy új kormányzati negyedben.

kuciber 2010.04.30. 13:25:40

@Wiseacre: Amíg megvan a 2/3-d, ( 5-6 ember 4 év alatt úgyis elkóborol a nyájból) addig elfogadják a kisebb parlamentről az alkotmánymódosítást, aztán majd úgy 2013 körül elemzik a saját helyzetüket és kialakítják a saját akkori érdekeik szerinti leosztást a területi és egyéni képviselők arányáról.

sokmocis 2010.04.30. 14:52:49

Megvan a jövő jelmondata: El*úrtuk ? Mi nem, csak a Fidesz :-)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.04.30. 15:39:38

Ipar, környezetvédelem, turisztika, infrastruktúra és távközlés, egészségügy. Olyan nálatok nincs? Nálunk ezeket a tárcákat alig győzi egy-egy szakminiszter. Annyival nagyobb ország Románia?

Nobody 2010.04.30. 16:26:17

Hol vannak a pénzügyek? Jelenleg (és a jövőben) is a legfontosabb terület. ..

riksafighter 2010.04.30. 17:26:34

szerintem a mostani rendszer hatékonysága már olyan mélyen van , annyira szétzuhant korrumpálódott persze be vannak betonozva a vörös-kék gazdasági politikai háló emberei ...hogy éppen az lenne a csőd ha ezen a kerékpáron fognának neki hajtani ...

nem működne ... mert nem is volt cél hogy az állam működjön , a cél az volt hogy az állam pénzeit, erőforrásait le tudják nyúlni , mondjuk metrónak meg autópálya építésnek, malév bulinak stb álcázva
és össze ne dőljön az egész kóceráj közben...ettől persze összedőlt sőt lehet hogy tudatosan szolgáltatták ki az országot az IMF -nek

ezzel a kétes minőségű szutyokhalommal amivé az államot tették , nem lehet kormányozni ... ez az örökség... átadom a taxit a váltótársamnak ...ja a kormánymű rossz a motorban nincs olaj a felniket ellopták ...de jó utat sok utast szép bevételt

és ezt valószínűleg felismerték a fideszben ... muszály valami erős centralizált , megbízható emberek által kézbentartott , előregyártott állam elemet betolni a roncsba ... és persze lehet hogy nem lesz tökéletes dehogy az ami van semmire se jó ...hát az kiderült

tulajdonképpen akár még előnnyé is tehető a fidesz centralizált felülről vezérelt szerkezete ... az hogy bizonyos arcok nem változnak , ez politikai pr stikli lehet de az nem jelenti azt hogy nem hallgatnak értelmes fazonok , komoly szakemberek tanácsaira...stb

sőt ha volt egy kis eszük már évek óta kidolgozhattak egy állam reform tervet afféle cselekvési forgatókönyvet amit most meg lehet valósítani...mert 2006 ősze óta világos hogy itt szocik nem nyernek választást

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.30. 17:55:19

@kuciber: egy helyen? minek?
A minisztériumok backoffice tevékenységei bárhol lehetnek. Ideje elfelejteni a vízfejet, és ezeket okosan, költségkímélés, vidékfejlesztés és diverzifikáció céljából Debrecenbe, Szegedre, Pécsre és Győrbe vinni.
A Budapesten maradó pol. irányítást meg tényleg össze lehet költöztetni valahova egy reprezentatív tömbbe a várba, vagy a parlament környékére..

Robinzon Kurzor 2010.05.04. 10:03:29

Azért minimum "érdekes" ez a kormányzati struktúra.

A korábbi 2 szintes struktúrából (pl. oktatási miniszter - miniszterelnök) sikerült 4 szintes piramist építeni: oktatásért felelős államtitkár - miniszter - Navracsics - Orbán.

Hogy ez a gyakorlatban mennyire fog működni, mikorra áll be a működés, az nagyon nagy kérdés.

Ezt pont olyan végiggondolatlan ötletelésnek látom, mint Gyurcsány mindenkori aktuális reformjait: komoly arccal, szigorú tekintettel elő volt adva mint valami alaposan kiérlelt és részletesen megtervezett elképzelés, aztán kiderült, hogy a stáb hétfő reggeli agymenése az egész.

joskafiam 2010.05.04. 21:24:38

1. Tetszik nekem az új népvezér. Oda áll az ITT AZ IDŐ című mikrofonállványhoz (a Vörösmarty téri nagy bulin) és bejelenti, hogy NINCS IDŐ. Hogy is van ez?
2. Kíváncsi leszek Szőcs Géza kultúrtitkárnok tevékenységére, s hogy hány évig marad meg a posztján. (arról ugyebár még szólni sem lehet, hogy miért kellett a Fidesz kispályás focicspatának bársonyszéket adni annak idején; Tomikára célzok.) Sz. G. csak abban jeleskedik, hogy O. V. barátja. No, de várjuk ki a végét.

Szegedhírek 2010.05.21. 12:59:39

Bartha László nyílt levele Botka Lászlónak
SZEGEDma

Szeged város korábbi polgármestere, Bartha László nyílt levélben fordult a jelenlegi városvezető Botka Lászlóhoz, melyet alább közlünk.

“Tisztelt Polgármester Úr!

Nem is olyan régen történt nyilvános levélváltásunk a Délmagyarország hasábjain. Gondolataimra írt viszontválaszában a már megszokott – és állítólagos baloldali értékrendje alapján nehezen érthető – kioktató hangnemében utasította el felvetéseimet. Csak mosolyogtam, Polgármester Úr (engedje meg, hogy jómagam betartsam a klasszikus illemet, és megadjam Önnek a tiszteletet), nem is vártam mást Öntől. Hogy pártja mit szól pökhendiségéhez, politikai ellenfeleivel szemben tanúsított, néha minősíthetetlen stílusához, azt nem tudom, de talán nem is fontos. Végül is a konkrét tettek alapján ítéli meg az embert az utókor.
Viszont, ha ezt nézzük, megint nem túl rózsás a helyzet, Polgármester Úr. Mi lett a nagy ígéretekből? Mi lett a büszkén felavatott autópályának köszönhetően beígért sok ezer új munkahelyből? Hány nagy ipari beruházás történt 2002 óta Szegeden? Hol vannak a nagy logisztikai központok, hol a nemzetközi légi teherforgalmat is lebonyolítani képes új repülőtér? (Mellékesen: mi lett a sorsa azoknak a szerencsétlen roma családoknak, akiknek pont a repülőtér építése miatt kellett máshová költözniük, valaki fűt-fát ígért nekik, aztán csúnyán be lettek csapva?) Hány látogatója van naponta az észbontó módon a belváros szívébe épített, méregdrága „élmény”-fürdőnek? És még hosszan sorolhatnánk.
Csupán egyet emelnék még ki, a legdühítőbbet az itt élők vagy hozzánk látogatók számára: mikor szűnnek már meg végre az áldatlan állapotok Szegeden, ami a városi közlekedést illeti? Eleve, miért kellett erőltetni temérdek pénzért a kötöttpályás fejlesztést városunkban, amelyről minden szakember tudja, hogy drága a kiépítése, drága az üzemeltetése, logisztikailag a legrosszabb tömegközlekedési mód és az állításaival szemben nem környezetkímélőbb az alternatívánál? De ha már belefogtak, mikor fejezik be? Sajnos már maga a kérdés is közhely, az emberek türelme pedig véges, Polgármester Úr.
A közelmúltban hunyt el pártja prominens személyisége, Toller László, Pécs egykori polgármestere. Ő igazi patrióta volt, a szó legnemesebb értelmében. Többször volt szerencsém találkozni vele, és bár sok mindenben másként láttuk a világot, becsültem, mint embert, mint honatyát és mint városvezetőt. Toller építő polgármester volt, s ezt nem csak a baloldali érzelműek, hanem minden józan gondolkodású ember elismeri. Példát vehetne róla, pontosabban, példát vehetett volna róla. Tudja, már én is múlt időben beszélek Önről, Polgármester Úr, s hiszem, hogy az igeidő használata nem csupán pillanatnyi remény, hanem legkésőbb ősszel aktuálissá válik.

Végül, nem is olyan régen, a választások előtt nagy csinnadrattával adták át az M43-as új szakaszát. Jómagam nevetségesnek és szánalmas kampányfogásnak tartottam az egészet, nem is értettem, miért kell ekkora feneket keríteni egy nyúlfarknyi útdarabnak. Ma ezt az utat bontják, Polgármester Úr. Azok a munkások bontják, akik építették. Mert nem fizették ki őket. Legyen ez intő jel Önnek. Számomra ez az esemény egyrészt tragédia, amely nem először fordul elő ilyesmi kis hazánkban az utóbbi években, másrészt viszont szimbóluma is az Ön és pártja nyolcéves ténykedésének. Országos szinten a nemzet már kimondta, hogy változást akar. Szegeden erre várni kell még néhány hónapig. Addig is csak arra kérem, bármennyire nehezére esik is, kissé nagyobb alázattal viszonyuljon politikai ellenfeleihez, illetve minden szegedi polgárhoz. És több bajt lehetőleg már ne okozzon városunknak. Épp elég volt ez a nyolc esztendő” – zárja sorait Bartha László.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása