Véleményvezér

vv

Változik a közhangulat? - heti szavazásaink

2010.07.11. I 22 komment I Címkék: fidesz szavazas

A NENYI kiakasztotta a blogoszférát. A közhangulat a Fidesz számára negatív irányba változott. Heti szavazás-összesítőnk. (Fotó: Kettős Mérce blog)

Ahogy korábban Kósa Lajos és Szijjártó Péter államcsődös mondatai, később Schmitt Pál köztársasági elnöki jelölése, úgy az elmúlt héten a “Nemzeti Együttműködésről” szóló politikai nyilatkozat kifüggesztése akasztotta ki nagyon a blogoszférát. A blogokon megjelenő bejegyzések és kommentek, és a mi szavazásaink eredményei is ezt támasztják alá.

A Véleményvezér kritizálta azokat, akik “diktatúraépítésként” értékelték a politikai nyilatkozat kötelező kifüggesztését, ugyanakkor úgy találtuk, hogy ez a kormányrendelet illeszkedik azon fideszes intézkedések sorába, melyek veszélyeztetik a közigazgatás függetlenségét (Mi különböztet meg minket a Balkántól?).

Szavazásunkon pedig az alábbi eredmény született:

 

2200 válaszadónkból 2000-en, vagyis 90% nem ért egyet a nyilatkozat kifüggesztésével, és mindössze 6% támogatja azt. Talán nem túlzás ezt teljes elutasításként értékelni. A szóban forgó cikkünkhöz mellékelt másik szavazáson is hasonló eredmény született: 2000 szavazónk 72%-a szerint fennáll annak a veszélye, hogy a Fidesz intézkedései nyomán átpolitizálódik a közigazgatás, valamint további 20% is így gondolja - azzal a kiegészítéssel, hogy szerintük minden kormány ezt csinálja.

Másnap a Fidesz tiltakozást kiváltó lépését tágabb összefüggésben próbáltuk meg értelmezni (A Fidesz két arca). Ekkor azt kérdeztük olvasóinktól, hogy vajon "A Fidesz melyik arcát fogjuk többször látni a jövőben?"

 

Igen pesszimista eredmény született: 1600 szavazónk 15%-a szerint a Fidesz szebbik, jobbközép arcát fogjuk látni, 76%-a szerint azonban a csúnyábbik, “plebejus” arcát.

Szembesülve a Fidesz szóban forgó lépéseivel szembeni ellenérzésekkel, úgy gondoltuk, rákérdezünk szavazóinknak a Fideszhez fűződő viszonyára: arra, hogy szavaztak-e, illetve szavaznának-e legközelebb a pártra. Igen meglepő módon a “Nem és nem!” opciót választották a legtöbben (1800 szavazó 60%-a), az elkötelezett fideszesek aránya pedig rendkívül alacsonynak (13%) bizonyult, akárcsak azok összesített aránya, akik azt válaszolták, hogy a választásokon a Fideszre szavaztak (33%).

Mivel az eredmény meglepő volt, két nappal későbbi cikkünkben, melyben pozitívnak ítéltük a Fidesz oktatáspolitikai lépéseit (A sikeres és sikertelen oktatás titka), feltettük ugyanezt a kérdést.

 

Bár több százaléknyi eltérés is volt, az előző választásokon a Fideszre szavazók aránya (a korábbi 33% helyett most 36%), illetve a Fideszre sem áprilisban, sem legközelebb nem szavazóké (60% helyett 56%) érdemben nem változott.

Mindez az ugyanebben a cikkben szavazásra feltett másik két kérdés fényében igen érdekes. Azok a szavazóink ugyanis, akik azt válaszolták nagy arányban, hogy nem szavaztak és nem is szavaznának a Fideszre, ugyanekkora, ha nem nagyobb arányban helyeslik a Fidesz oktatáspolitikai lépéseit, és ítélik el a balliberális kormányok oktatáspolitikáját.

 

Milyen következtetéseket vonhatunk le? A szavazók nagy része a politikailag eléggé megosztó témának számító oktatáspolitika kapcsán úgy foglal állást - a Fidesz mellett, a balliberális oktatáspolitika ellen - ahogyan azt Fidesz-szimpatizánsoktól várnánk el. Mégis, azt álítják magukról, hogy korábban és a jövőben sem szavazak a Fideszre.

Nyilván vannak köztük olyanok (pl. Jobbik-szimpatizánsok, de nem csak ők), akiknél többről van szó annál, mint hogy sem a baloldalt, sem a Fideszt nem kedvelik. Azonban feltehetően számos Fidesz-szimpatizáns számára kissé kínos lett a párt az elmúlt hetek történései miatt. Ez természetesen korántsem azt jelenti, hogy őket a Fidesz elvesztette volna - legfeljebb egy-egy hasonló szavazáson már máshogyan "emlékeznek" arra, hogy hogyan is szavaztak áprilisban.

Az viszont egyértelműnek látszik, hogy a közhangulat - legalábbis a blogoszférában - a Fidesz számára negatív irányba változott.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.12. 00:02:22

Szerintem kurvára nem azt csinálják, amit várnánk tőlük. Természetes, hogy csökken a támogatottságuk.
Érthető, hogy a saját embereiket teszik pozícióba, mindenki ezt csinálja. De nem lehetne normális embereket akkor már?
OK a nyilatkozat, de ez kirakat, miért nem a fontos dolgokkal foglalkoznak? Lenne mit rendet rakni.
A kettős állampolgársági tövény pedig szerintem kellett.
Az oktatáspolitikáról meg a vak is látja, hogy szét van b*va, a tanárverések után sztem nem sok ember van még, akik hisznek a libsiknek.

Egyébként rohadtul nem zavarna engem az alkotmánymódosítás, és egyéb meredek dolgok, ha azt látnám, hogy azért tepernek, hogy jobban menjen az ország szekere. De ezt a marháskodást, kösz, nem kérem, és nem is ezért szavaztam rájuk, b@***** meg.

Sherpa_1 2010.07.12. 00:02:39

Majd most megtanuljuk, hogy mit is jelent egy forradalmi X a fülke magányában. Lehet évekig boci szemekkel pislogni...vagy nem. A muzsiknak a Rettegett Iván is cáratyuska volt. Most sem lesz másképpen.

873ujr3rk 2010.07.12. 00:02:54

ez döbbenetes.
szerintem kevesen gondolták volna, hogy az egészen érthetetlenül elbaszottan kommunikált fasz döntések hatására csökken a kormányzó pártok népszerűsége.
én eddig inkább azt láttam, hogy a választások múltán bármilyen hibát, tévedést törvényszerűen népszerűségnövekedés követett a közvéleménykutatások eredményeiben.
furcsa ez most, akárki megmondja...

csoko20 2010.07.12. 00:03:01

Miért is nőtt volna a bizalom 2 hónapnyi kormányzás után?!

Talán ezekért?

NEMZETI ÜGYEK POLITIKÁJA 2010, 51.o.:

"Sokan érzik úgy, ma a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogat
és szétesik a korrupciótól. Állami és kormányzati szervezetek maffiaszerű
működését halljuk és tapasztaljuk. A szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban,
ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni.
Meggyőződésünk, hogy a mai magyar törvények következetes, szigorú betartása
és betartatása is alkalmas a jogszerű elszámoltatásra."

NEMZETI ÜGYEK POLITIKÁJA, 2010, 93.o.::

"Ehhez vissza kell állítani a demokratikus
intézményrendszerbe vetett bizalmat: azonnal véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az igazságszolgáltatást politikai támadások kereszttüzébe
állítják, illetve hogy a KORMÁNY KÖZÉRDEKŰ ADATOK NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALÁT
akadályozza saját hatalmi ambícióitól vezérelve, és végül vissza kell adni a tisztességes munkával elért eredménynek járó tiszteletet és erkölcsi támogatást."

Ha így folytatják, még mennyi teljesületlen ígéret, arcul csapás marad a következő 4 évre....

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.07.12. 00:03:33

Elnézést, de a konklúzió arra a régi humoros filmére emlékeztet, melyben egy bíróság előtt a megidézett szakértő hosszasan részletezve jut el arra a következtetésre, hogy az elmondottak figyelembevételével kétségtelennek tűnik annak a megállapításnak az évényessége, mely szerint a vádlott, nő. Amiről, ezt nehéz itt visszaadni, a látottak alapján senkinek sem volt árnyalatnyi kétsége sem. Enyhén szólva.

Úgyhogy nem kell ehhöz elemzés, szavazás, anélkül is nagyon nyilvánvaló, hogy igen, a Fidesz népszerűsége a blogoszfrában zuhant. Eddig Fidesz barátok is tajtékoznak.

Azon volna érdemesebb tünődni, miért választotta azt a Fidesz, hogy nyilvánvalóan népszerűségét aláásó intézkedéseket hozzon, de nem olyanokat, amilyeneket esetleg a gazdaság nehézségei tennének elkerülhetetlenné. Nem. A kérdésesek öncélúan vezetnek értelmetlen huzakodásra, ellenállásra. Azt lehetne képzelni, ostobaságokról van szó, ha nem volna ez kizárható olyan egyébként értelmesen politizálni képes emberek részéről, amilyen a Fidesz vezetősége. Ők ezt akarják.

A választ arra, hogy miért, nem lehet a szokásos politológiai megközelítésekkel megtalálni. A valódi összefüggések mások, mit mindaz ami ilyen eszközökkel megközelíthető.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.07.12. 00:03:42

Egy részről természetes, hogy választások után csökken a nyertes párt népszerűsége, másrészről, meg igazi balfaszok ezek is...

tbb 2010.07.12. 00:03:48

Bassza meg, meg fog ismétlődni a 2002-es eredmény. Meg van elégedve a fidesz kormány teljesítményével? Igen. Rájuk szavaz? Nem.

thehandsomest (törölt) 2010.07.12. 00:07:09

Remélem olvasod ezt. Nem kell közzétenned, de amikor behúztam a szavazott-e a fideszre a nem-nem gombot, akkor én arra gondoltam, hogy egyik pártra sem szavaztam (érvényesen). Az a 60% ami kijött, az nagyrészt azokból az emberekből áll össze akik nem mennek el szavazni, vagy érvénytelenül szavaznak, de ilyen lépések miatt könnyen válhat belőlük protest szavazó. És nem a fidesz oldalán...

herbert 2010.07.12. 00:10:16

A választáson a szavazók aránya 65% volt. Ennek a 65%-nak az 53%-a szavazott a fideszre. Így nem tűnik soknak az 55% körüli nem szavaztam a fideszre és nem is fogok. Az összesen 36% szavaztam már rá pedig kb. visszaadja a fidesz eredményét.

Ez persze feltételezi, h a szavazók és nem szavazók is nyomkodják itt a közvkutatást.

dr. Trebitsch 2010.07.12. 00:21:03

Sajnos nálunk nem az számít, mint normális országokban, vagyis hogy azért szavazunk egy pártra, mert tetszik a politkája. Azt hiszerm, sokan szavaztak úgy a FIDESZRE, mint én: ez a legkevésbé szar a választékból, valakire meg szavazni kell, mert azzal az ország vagyonát pocsékoljuk, ha a szavazás érvénytelen. A FIDESZ olyan szar, amilyenre számítottam, de holnap is rájuk szavaznék, mert az összes többi lehetőség még sokkal szarabb. Úgy van ez, mint az éttermekkel, a magyar minőséggel, a magyar üzletemberek tisztességével: ha minőséget akarunk, az országhatáron túl kellene keresni.

1120 2010.07.12. 00:26:17

Muhaha....
A "blogoszféra", meg a valóság köszönő viszonyban sincsenek egymással! Kár izmozni...

1120 2010.07.12. 00:26:20

@Trebitsch: Sajnos ebben sok sok igazság van... :(

Sics68 2010.07.12. 07:21:53

@Trebitsch:

Üdv!

Én a Jobbik-ra szavaztam. Nem azért mert olyan sok mindenben egyetértek velük :-)

Hanem... mert azt tartom, hogy "fehér ember nem felejt". És ha egyszer valaki nekem bebizonyította, hogy ő egy tolvaj, köpönyegforgató, populista fasz, annak... nos, nem áll szándékomban újabb esélyt adni hogy megint bebizonyítsa ugyanezt. ( "A becsület olyan mint a szüzesség: csak egyszer lehet elveszteni.")

Szóval nem láttam más lehetőséget, mint nem-szavazni, vagy protest szavazni. Utóbbit választottam... Elég fejvakarós volt, hogy akkor most Jobbik vagy LMP. (mindkettőnek az elképzeléseiben/kommunikációjában vannak szeretem és nemszeretem dolgok is. )

Az döntött, hogy a Jobbik régebb óta volt porondon, és úgy tűnt viszonylag komolyan veszik magukat.

No majd meglátjuk :)

Sics

trendo+ 2010.07.12. 07:22:32

Akik egy-egy konkrét választási ígéret hatására húzták be a keresztet a Fidesznek, azok szinte mind csalódtak.
Nyilvánvalóvá vált, hogy a beígért dolgokból nem teljesül semmi.
Vagyis a szilárd politikai megnyőződés nélkül szavazó kb. 800 ezer ember (akik nálunk mindig eldöntik a végeredményt), most csalódott. A szimbólikus lépések (Trianon, kettős áp. ügye, Nyilatkozat) legalább ugyanannyira megosztóak is, mint amennyire erősítik a párthívek hitét. Akit kirúgnak a közszférából, akinek bedőlt a hitele és mellesleg azt látja, hogy a legtöbb, leggyorsabb intézkedés az a klientúra jutalmazását szolgálja már megint, az sem örül. A blogszférában az átrendeződés meg teljesen természetes :) Kormányon levőknek nyalni amúgy sem decens és a médiatörvény kapcsán azért elhangzott egy-két burkolt fenyegetés a blogozók irányába is, ami nem szítja a lelkesedést.

fehéregér 2010.07.12. 07:22:49

@Trebitsch: "A FIDESZ olyan szar, amilyenre számítottam, de holnap is rájuk szavaznék, mert az összes többi lehetőség még sokkal szarabb."

Ugyanmár. Épp az ilyen lusta mentalitástól, ettől a kényelmességtől tartunk itt, ahol. Mindig ugyanazt a szar zenét hallgatni, az emberek többsége a 70-es, 80-as évek zenéjét hallgatja, egy Fenyő, vagy Omega stadionokat tölt meg, miközben egy Placebo-ról alig hallott valaki, mert lusta érdeklődni, nyitottnak lenni az újra, és ez a mentalitás áthat mindent, még a politikai preferenciát is.. sírás.

Rob67 2010.07.12. 08:18:07

@1120: "A blogoszféra, meg a valóság köszönő viszonyban sincsenek egymással! Kár izmozni... "

Na most akkor minek írogatsz egy olyan helyre aminek semmi köze a valósághoz?
Azt kell feltételeznem hogy akkor a te hozzászólásodnak sincsen sok alapja :)
Ezt sosem értettem, lefikázni egy olyat amiben könyékig benne vagy...
Hogy kerülsz egy ilyen érdektelen, igaztalan helyre???

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2010.07.12. 08:18:11

A blogok nagy része persze hogy negatív a Fidesszel szemben, ugyanis nagy részüket komcsi megbízásból írják. Ennyi.

belekotty 2010.07.12. 08:21:30

Ez van, szívunk. Igazából az emeszpé és az eszdéesz sara ez. Az eszdéesz legalább a múlté. De az emeszpé most sem újúlt meg, ugyanazok a lejáratódott arcok. Jobbikra sok ember félelemből nem szavaz, Morvai asszony számomra sem választási lehetőség. Vonáék többre mennének nélküle, mert egy hisztis nő rengeteg embert eltaszít. Az LMP sötét ló, ki tudja nem-e eszdéesz reinkarnáció. Marad a Fidesz aki fűt-fát igért. No én nem szavaztam rájuk!
Semmit nem fognak az gazdasági ígéreteikből megvalósítani, mert nincs rá lehetőség. Kemény fiskális politika jön, hogy majd 3 év múlva lehessen engedni a gatyamadzagon.
Addig megy az állami szintű spórolás a népen és az állami szintű lerablás a hűbéresek által.
Lehet látványos eredményeket is elérni például az oktatásban, csak vissza kell csinálni amit a ballib banda szétcseszett. Ennek a normális oktatók tapsikolni fognak még ha pénzt nem is kapnak mellé.
Sajnos csíráját sem látom a felemelkedés lehetőségének.

csoko20 2010.07.12. 08:32:06

@Caravallo: Ja, és minden kommentelő ugyanaz a mocskos hazaáruló csak más nick-kel.

Sajnos a fideszes komcsikat is lenyomja a ballib komcsi média.

budai zöld 2010.07.12. 09:17:52

A blogoszféra zöme az egymástól kapott kölcsöngondolatokat rezonálja egyre erősebben, nagyon erősen követve egy-két véleményformáló (suttogó és nem suttogó) propagandadiktáló médiumot. Részben tudatosan, részben öntudatlanul.

Erre a buta válasz: "az egész blog.hu úgyis az index balos propagandáját röfögi vissza, kit érdekel, hatása úgyis marginális a tényleges választói hangulatra".

Pedig nagyon sokak szerint várható volt, hogy a választások után erősödik a balos tömegkommunikációs nyomulás, még azokban a médiumokban is, amelyek az elmúlt pár évben már csak óvatosan/kivételesen vállalták föl az egyre vállalhatatlanabb maszopos kormányokat.

Szerintem a blogoszféra reakciói majdnem/legalább annyira előrejelezhetőek, mint a média többi részéé, tehát egy olyan professzionális politikusokból álló kormány, amelyik már egy jó ideje készül a feladatára (és persze kormányon akar maradni) számolhatna a blogoszféra viselkedésével is a kommunikációs stratégiájában.

2010-ben a pl. blog.hu hatása kicsit komolyabb, mint a 168 óráé, a Klubrádióé, vagy a Népszaváé.
Igazán szólhatnának az Orbán-gyerekek apucinak.

tbb 2010.07.12. 11:49:50

@Rob67:

A kár izmozni kitétel szerintem is nyegle. De ettől még fontos tényre figyelmeztet, mielött nagyon meghatódunk a saját fontosságtudatunkon. De hogy még egyet csavarjak: igenis fontosak vagyunk.

InteriorLulu 2010.07.12. 12:37:35

@Rob67:
Szerintem félreérted az 1120 nevű kollégát. A mondata (" A blogoszféra, meg a valóság köszönő viszonyban sincsenek egymással! Kár izmozni... ") pusztán csak arra utal, hogy a blogszféra (rendszeres) olvasói egyáltalán nem reprezentálják a teljes lakosságot. Nem reprezentálják választói magatartásban, tudatosságban, értékítéletben, és eleve nem reprezentálják a demográfiai jellemzőiket tekintve. A blogszféra egyáltalán nem képezi le a teljes társadalmat.
A kolléga tehát nem lefikáz, hanem valóban kissé nyeglén, félreérthető módon, de egy nagyjából helyes ténymegállapítást tesz.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása