Véleményvezér

vv

Putyin új kiscicája, Orbán Viktor

2013.02.01. I 2 komment I Címkék: fidesz orosz eu putyin kulpol keleti szel

őutyinov.jpgOrbán Viktor valószínűleg érzi, saját korábbi önmagát köpi szembe, amikor Putyinnak hízeleg. Hiszen pontosan tudni lehet, hogy az oroszok mit akarnak: az egykor volt csatlós államok feletti érdekszférájuk legalább részleges visszaszerzését. (Fotó: MTI)

Ezt is megértük: Orbán Viktor egynapos moszkvai látogatásán úgy hízelgett Vlagyimir Putyinnak, mint cica a gazdinak. Tudjuk, hogy a kormányfő szerint az úgynevezett geopolitikai realitás ezt kívánja, de szerintünk csak egyszerű kétségbeesésről van szó.

Előző írásunk a témában: Mibe megy bele Orbán Moszkvában?

Túl az udvariasságon

Orbán Viktor tegnapi moszkvai látogatásán olyanokat talált mondani, mint hogy Magyarországnak „elementáris érdeke" a „hatalmas Oroszországgal" való „jó és szoros" viszony, illetve az orosz „nagyszerű szakmai felkészültséget" ajnározta, az orosz technológiát pedig „világszínvonalúnak" nevezte. Nem túl nehéz észrevenni, hogy a magyar miniszterelnök rendkívüli módon igyekezett túllépni a szokásos diplomáciai udvariasságon, hogy teljesen egyértelművé tegye: ő bizony nagyon meg akarja mutatni, mennyire jóban is akar lenni Putyin elnökkel.

Ez sikerült is, hiszen nem nagyon emlékszünk arra, hogy Orbán Viktor hasonló szóvirágokat használt volna bármelyik nyugati ország vezetőjével való tárgyalásán. Persze ennek az is az oka, hogy a magyar miniszterelnök a kötelező uniós csúcsokon kívül meglehetősen ritkán találkozik befolyásosabb európai állam- és kormányfőkkel.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Új barátunk, a hanyatló Oroszország

De mire fel ez a hirtelen jött russzofil fellángolás? Nyilván kell lennie valaminek a háttérben, ami változást jelent a kormányfő korábbi miniszterelnöki ciklusához képest, hiszen akkor Orbán Viktor mintha ezzel teljesen ellentétesen viszonyult volna az oroszokhoz.

Vegyük először azt, amit a kormányfő mondott, miszerint Oroszország geopolitikai súlya igencsak megnövekedett az elmúlt időszakban. Az a helyzet, hogy ezt a kijelentést nehéz akárcsak egy kicsit is komolyan venni. Ha ugyanis túlmegyünk a végletekig leegyszerűsített és fájóan téves „a Nyugat hanyatlik, a Kelet emelkedik" logikán, akkor azt látjuk, hogy bár valóban akad néhány emelkedőben lévő keleti állam, ám Oroszország pont nem tartozik közéjük.

Abban az országban ugyanis még a magyarországinál és a nyugat-európainál is rosszabbak a demográfiai viszonyok – és mint tudjuk, Orbán Viktor szerint ez a hanyatlás legbiztosabb jele. De említhetnénk azt is, hogy akárcsak a többi petroállamnál, úgy Oroszország esetében is az óriási ásványkincs- és energiahordozó-vagyon az ország versenyképességének tartós romlásához vezetett. Nem egészen világos tehát, mégis miféle csúcstechnológiáról beszélt a kormányfő, mert bizony ez a kifejezés Oroszország esetében csak igen kevés iparágra alkalmazható.

Ráadásul az ország energiaexportőri státuszából fakadó hatalmi pozíciója is rogyadozni kezdett az elmúlt néhány évben. Az amerikai palagázforradalom ugyanis teljesen felborította a piacait, és a hagyományosan drágán termelő orosz energiavállalatok korábban kirobbanthatatlannak tűnő beszállítói pozíciói még Európában is elkezdtek megkérdőjeleződni. Még három évvel ezelőtt is őrültség lett volna ilyet állítani, de mostanra elég világosan látszik, hogy Európában belátható időn belül kiváltható lesz az orosz gáz, mégpedig lényegesen olcsóbb alternatívákkal.

Olvasd el ezt is: 2012: a Nyugat alkonya még nem jött el

Orbán Viktornak egyszerűen pénz kell

Vagy arról van szó, hogy Orbán Viktor a nagy egyszerűsítések hevében teljesen félreolvassa Oroszország helyzetének alakulását, vagy arról, hogy csupán szüksége van egy nagy országra, amelyik hajlandó nem üzleti logika mentén is befektetni hazánkban. Üzleti logika mentén ugyanis – amint azt külföldi vállalatok százai és hazai vállalatok ezrei bizonyíthatják – Magyarországon 2013-ban egyáltalán nem érdemes befektetni.

Maradnak tehát azok, akiknek Magyarország más szempontból is fontos, és akiktől még ilyen körülmények között is remélhetünk tőkét: Kínával, Szaúd-Arábiával, Azerbajdzsánnal már próbálkoztunk, de úgy tűnik, egyiknek sem voltunk olyan fontosak, hogy eltekintsenek attól, hogy a pénzük nálunk bizony nem igazán fog fialni. Maradtak tehát az oroszok, akikről pontosan tudni lehet, hogy mit akarnak: befolyást az uniós országokban, az egykor volt csatlós államok feletti érdekszférájuk legalább részleges visszaszerzését. Immáron nem tankokkal, hanem energiahordozóik és tőkéjük segítségével.

Orbán Viktor pedig valószínűleg érzi, hogy saját korábbi önmagát köpi szembe, amikor a magát mindmáig büszke csekistának tartó Putyin elnöknek hízeleg. De kényszerhelyzetben van, mert saját kormányzásának köszönhetően más tőkére már nem számíthat. A politikai kényszer pedig nagy úr: úgy tűnik, a nemzeti érdeknél is nagyobb.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2013.02.01. 14:33:27

Most egy szokatlan új szerepben a magyar energia és külpolitika védelmezője leszek. Az az elképzelés, hogy a palagáz révén az orosz gáz majd kiváltható olcsóbb forrásokkal, sajnos szamárság. Minden olyan előrejelzés, amely politikai vágyálmok helyett geológiai és műszaki adatokra épit, kifejezetten pesszimista az európai palagáz termeléssel kapcsolatban. A lengyel palagáz ipar eddig összesen hat horizontális kút hidraulikus repesztését végeszte el, az amerikai idén január végéig több mint ezret. A World Energy Outlook előrejelzésünk európai palagáz termelésre az EU orosz gázimport mintegy egynyolcada, 2035-ben. A legoptimistább, minden a legjobban megy Golden Rules scenarióban a mai orosz import felét is elérjük, de eközben az északi tengeri lelőhelyek kimerülnek. Természetesen lehetséges amerikai palagázt csepfolyósitani, és hajóval áthozni. Sajnos egyszerű középiskolás fizika feladat kiszámolni annak energia igényét, hogy metánt -170 fokon csepfolyósitsunk, ez az eljárás soha nem lesz olcsó. A magyar gázigényt csepfolyósitani képes berendezés beruházási igénye mintegy 20-30 milliárd dollár. Ez korlátozni fogja az amerikai gáz exportot, megintcsak a World Energy Outlook szerint az amerikai gázexport 25 év alatt az EU-ba irányuló orosz export mintegy egyharmadára fut fel, annak is jó része Ázsiába megy. Mivel a csepfolyós földgáz az egyetlen logisztikai útja annak, hogy kontinensek között mozgassunk gázt, a gyorsan növekvő ázsiai kereslet miatt Európában a csepfolyós földgáz piaci részesedése csökken, a csővezetékes importé, igy az orosz gázé is nő. Nagyon kevés kétely van affelől, hogy Oroszország marad Európa legnagyobb földgáz ellátója, és ez hatványozottan igaz itt az Unió keleti peremén. Másrészt Európa marad Oroszország legnagyobb vevője, Moszkvában legalább annyi konferencia van az orosz gázexport Kinába irányitásáról, mint Brüsszelben az orosz függőség diverzifikálásáról, azonban az orosz csővezeték rendszer kelet felé csak Tomszkig ér el, ami még jónáhány ezer km Pekingtől. Ők maradnak a mi legnagyobb szállitóink és mi (Európa) maradunk az ő legnagyobb vevőik, ez egy kikerülhetetlen statégiai kapcsolat marad az energetikában, aminek kezelésére nagyon helyes, hogy van felső szintű találkozó, hogy jó vagy rossz dolgokról állapodik meg, arról nincs konkrét információm. Lehetne és kellene is egy transzparensebb, rugalmasabb gázpiaci intézményrendszer valamint a jobb energia hatékonyság révén mérsékelt kereslet, ezekkel kapcsolatban egyáltalán nem vagyok megelégedve a magyar energiapolitika eredményeivel. Ugyanakkor szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy miközben stabil jól fizetett állás marad az orosz energia függődéssel kapcsolatos aggódás, még jó néhány magyar miniszterelnököt látunk majd Moszkvában, pártállástól függetlenül.

SZERK 2013.02.03. 19:19:42

Valószínűleg félreérhetően fogalmaztunk. Nem gondoljuk, hogy az összes Oroszországból Európa felé tartó gáz kiváltható lenne záros határidőn belül. De pusztán a számottevő mennyiségű alternatíva, illetve az új brüsszeli gázpiaci szabályok és kezdeményezések megjelenése jelentősen rontani fog Moszkva tárgyalási pozícióján. Egészen pontosan már most is jelentősen rontott rajta. A cikk többi részét ezzel a pontosítással kiegészítve továbbra is igaznak gondoljuk.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása