Véleményvezér

vv

Fidesz: nem putyinizmus, nem diktatúra

2010.07.29. I 44 komment I Címkék: fidesz orban allam demokracia

Ma Magyarországon a kormánypolitika fékeként és ellensúlyaként a választók, a nemzetközi politikai környezet, valamint a piac működnek. Minden más csak mese habbal. (Fotó: fidesz.hu)

Az új kormány első két hónapja a Fidesz kritikusai szerint a jogállam leépítéséről szólt. Az ellenzéki pártok kórusban emlegetnek narancsuralmi rendszert (LMP) vagy egypártrendszert (Jobbik, MSZP), a baloldali sajtó pedig pannon Putyinról, sőt néha egyenesen diktatúraépítésről beszél.

Jogosak-e a kritikák?

Először is: a bírálatok sokszor jogosak, ám azokat mindig óvatosan kell kezelni. Ugyanis megszokhattuk már, hogy számos esetben a politikai változás kárvallotjai saját érdekeik sérülését próbálják meg jogvédő nyelvezetbe csomagolni, és a pozícióféltést demokráciaféltésnek beállítani.

A Fidesz kinevezései, intézményi és jogi átalakításai - szemben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában leírtakkal – a legtöbbször egyszerűen csak az “átmenet két zavaros évtizedét” folytatják. Ahogy a lex Borkai vagy a lex Járai ötlete tisztán megmutatta, a Fidesz is ugyanúgy hajlamos kizárólag saját érdekei szerint írni még a törvényeket is. A különbség az, hogy az új kormány most nincs rákényszerülve háttéralkukra és színjátékokra, nem kell odafigyelnie a csomagolásra: még indokolniuk sem kell semmit, egyszerűen csak meghozni a döntést.

Ez a látvány valóban elég csúnya, de emiatt ugyanúgy nem kell félni putyinizmustól vagy diktatúrától, ahogy az elmúlt két évtizedben sem kellett.

A „zavaros két hónap” intézkedéseiből:

Pintér Sándor kinevezése
Indoklás nélküli elbocsátás
Köztársasági elnök jelölése
Simor András támadása 1.
Simor András támadása 2.
Az alkotmánybírók jelölése
NER kötelező kifüggesztése
A Fidesz káderpolitikája


Nem fék, nem ellensúly

Sokan azzal érvelnek, hogy a Fidesz kiiktatja a fékek és ellensúlyok rendszerét. A tömegdemokrácia azonban egy olyan játék, ahol a többség felhatalmazása a jolly joker, ami mindent visz. Bármennyire is cinikus a Fidesz védekezése, hogy az emberek őket mindenre felhatalmazták: a magyar alkotmányos keretek között ez bizony így is van.

Más oldalról nézve: azok a fékek és ellensúlyok, melyeket demokratikus felhatalmazással, a demokrácia és a jogállam keretei között olyan egyszerűen ki lehet iktatni, ahogy a Fidesz is teszi, a valóságban nem fékek és nem ellensúlyok. Például a most elfoglalt köztársasági elnöki vagy éppen ÁSZ-elnöki tisztség sem jelentett soha valódi féket vagy ellensúlyt. Gondoljunk csak arra, hogy mit tudott kezdeni az Állami Számvevőszék Veres Jánosék költségvetési trükközéseivel, vagy az amúgy rendkívül autonóm Sólyom László az őszödi beszéd után Gyurcsánnyal: semmit.

Akkor mi jelenti a valódi ellensúlyt?

A 2010-es években Európa kellős közepén a valóságban nem hogy diktatúrát, de putyini rendszert sem lehet építeni. Ezek nem többek olcsó politikai szlogeneknél.

A valódi fékek és ellensúlyok minden országban mások, az adott ország hagyományaitól és berendezkedésétől függően, de még időben is változnak. A kormánypolitika fékeként és ellensúlyaként a jelenlegi Magyarországon valójában a választók, a nemzetközi politikai környezet, valamint a befektetők és a piac működnek.

Minden más csak mese habbal.

polls & surveys


Egy évvel ezelőtt a Bajnai-kormány élvezte a piac és a nyugati politika bizalmát, azonban a szocialisták népszerűtlensége nagyon komoly korlátot szabott minden lépésüknek. Most éppen az ellenkezője látható: bár a magyar választók körében a Fidesz népszerűsége még töretlen, az EU, az IMF és a pénzügyi piacok rögtön érzékenyen reagáltak a Fidesz első lépéseire és azonnal jelezték az új kormánynak, hogy hol van a határ. Mindkét esetben valójában ugyanaz az eredmény: a kormány nem tehet kénye-kedve szerint, hanem folyamatosan alkalmazkodnia kell.

Aki azt gondolja, hogy így diktatúrát lehet építeni, az valószínűleg szerencsés és már nem tudja, vagy csak elfelejtette, hogy hogyan is néz ki egy igazi diktatúra.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.07.29. 09:51:54

"A kormánypolitika fékeként és ellensúlyaként a jelenlegi Magyarországon valójában a választók, a nemzetközi politikai környezet, valamint a befektetők és a piac működnek."
Pont ez az aggasztó. A választók manipulálhatók, a többi meg nem érdekli.

piefke 2010.07.29. 09:52:12

Amit a Fidesz és Orbán építenek az nem diktatúra, hanem „nem demokrácia”. Az, hogy valaki hogyan cselekszik, mik a szándékai és azokat milyen utakon és eszközökkel próbálja elérni, az illető személyiségétől függ – és mivel Orbán ér társai „lelkük mélyén” nem demokraták, hanem „akarnokraták”, ezért ilyen lesz az általuk üzemeltetett rendszerféleség is.

Az hogy egy adott kormányzati forma jó-e, vagy sem, nem határozza meg egyértelműen annak „demokráciaindexe”. Sokkal inkább meghatározó a végső teljesítmény és hatás szempontjából a hatalmat gyakorlók képességei és szándékai. Orbánékkal mindkét területen baj van: képességeik elmaradnak a jó kormányzáshoz szükségestől, szándékaik pedig önmaguk felé irányulnak, „a történet róluk szól”, saját vágyaikról, igényeikről és sokkal kevésbé az oly sokszor hivatkozott „zemberek” valós szükségleteiről…

Ráadásul az őket körülvevő világgal szemben erős kisebbrendűségi komplexusaik vannak, ez frusztrálja őket, ami agresszívebbé teszi a fellépésüket – „dühítik” őket a külvilág objektív, felettük álló, akaratuktól függetlenül létező korlátai. Képzeljük magunkat a helyükbe: nap mint nap olyan közegben kell létezniük és kellene teljesíteniük, ami „halálra idegesíti” őket – lehet ennek eredménye a jó kormányzás?

Terézágyú 2010.07.29. 09:52:19

"Aki azt gondolja, hogy így diktatúrát lehet építeni, az valószínűleg szerencsés és már nem tudja, vagy csak elfelejtette, hogy hogyan is néz ki egy igazi diktatúra."

Na jó jó, te is azt mondod, hogy "egy igazi" diktatúra... :) Merthogy vannak "nemigaziak" is, vagyis féldiktatúrák, meg puha diktatúrák... Nyilván hogy olyan "kőkemény" az nem lesz, attól nem kell tartani... de valamicskét csak csak keményedik a dolog, nem?

(Megjegyzem: kérdés, hogy ki mit vesz észre a keményedésből... hogy egy távoli példát mondjak: Nero császár uralma is diktatura volt - de a köznépnek aztán teljesen mindegy volt, hogy ma éppen melyik szenátor lett uralkodó nyomásra öngyilkos...)

Serio (törölt) 2010.07.29. 09:52:24

Attól, hogy a FIDESZ putyinizmust építene ki, nem félni kell, hanem inkább REMÉNYKEDNI BENNE. Tessék már összehasonlítani Oroszországot Putyin előtt és után...

stratez 2010.07.29. 09:54:17

Egy baj van ezekkel az eszmefuttatásokkal, hogy a Fidesz a kétharmadot nem lottón nyerte, hanem a választóktól kapta. Minden egyéb csak hablatyolás...

mojszipupi 2010.07.29. 10:02:20

Pont ez a baj. Hogy a válsztóknak azt mondják amit hallani akrnak. Így azok valótlan és torz információk alapján döntenek, tehát látszólag ellensúly, valójában erősen a pártérdek irányába billentő tömeg.

Az tényleges ellensúlyi (pénzügyi, gazdaásgi,jogi) szerep viszont megszűnt. ÁSZ elnök, ügyészség, alkotmánybíróság, bíróság...

Nagy Tibi (törölt) 2010.07.29. 10:02:32

"Ugyanis megszokhattuk már, hogy számos esetben a politikai változás kárvallotjai saját érdekeik sérülését próbálják meg jogvédő nyelvezetbe csomagolni, és a pozícióféltést demokráciaféltésnek beállítani."

A Jobbiknál és főképpen az LMP-nél kicsit más a helyzet.
Nem a saját érdekeiket kívánják a "közjó" színeiben feltüntetni, hanem a "közjó" és ezek a pártok érdekei összeesnek.

Pl. a kopogtató cetli és a kampányidőszak lerövidítése mindkettő "új" parlamenti pártot súlyosan érinti, de egyben semmilyen új politikai mozgalom, párt nem tud majd kc-t indulni egy jövőbeni választáson.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.07.29. 10:06:39

Egy kivételével igaza van a posztolónak, ez a kivétel pedig a választási szabályok módosítása.

A kétharmadba az is belefér, hogy a szabad választások álcáját megtartva kvázi egypártrendszert vezessenek be. Az önkormányzati törvény módosításával ebbe az irányba történt egy lépés. Ha ez nem történt volna meg, nem tartanék "putyinizmustól", de így azért nem zárom ki a lehetőséget.

Szevasztok 2010.07.29. 10:06:47

@stratez: Éppen azért kellene az ORSZÁG és az EMBEREK számára fontos és előremutatú intézkedéseket hozni amíg ez a legitimáció megvan. Az eddigi intézkedésekkel ez hamar elolvadhat, aztán meg majd nem merik meglépni amit már régen meg kellett volna.
Az egyetlen esélyünk hogy a Fidesz ezt a 2/3-ot arra használja fel ami az országnak jó és nem arra, ami csak nekik.

redriot77 2010.07.29. 10:24:49

@Szevasztok: "Az egyetlen esélyünk hogy a Fidesz ezt a 2/3-ot arra használja fel ami az országnak jó és nem arra, ami csak nekik. "

A kormányülések titkossá tétele és a nagy állami cégek átláthatóságának csökkentése, megszűntetése nem erre utal...

Nagy Tibi (törölt) 2010.07.29. 10:24:59

@Lord_Valdez: @mojszipupi: Rövid távon és bizonyos szemszögből manipulálhatok.

De a 2006 -ban hiába beszélt OV rosszabb élet színvonalról, nem vették be. Pedig már akkor is sok minden történt.
És sajnos sz.tem 2014-ben is az állampolgárok jóléte lesz kizárólagosan a bíró.

Khordak 2010.07.29. 12:07:24

@stratez: Igen, csak ezzel van egy kis gond. A magyar lakosságból kb. 3,2 millió választó szavazott a Fideszre az első körben, ezzel kétharmadhoz juttatva őket. Ez idáig rendben is van, erről szól a demokrácia.

Az viszont nincs rendben, hogy Magyarország harmadának szavazatával olyan döntéseket hoznak meg, amelyek nyilvánvalóan az ország minden lakosát érintik, és erről nem kezdenek semmilyen egyeztetést vagy kötelező társadalmi vitát, mondván: minek, felhatalmaztak rá minket. Az igazi probléma itt van.

Nincs gond a törvényhozási dömpinggel, mert van mit megoldani, ez nem is kérdés. Az viszont súlyos probléma, hogy olyan átgondolatlan, hibáktól hemzsegő javaslatok kerülnek elfogadásra, melyekről senkivel sem egyeztettek, várható hatásait nem előzte meg vizsgálat. Mondhatjuk, hogy kicsit "önkényes", szabályokat megkerülő (értsd: egyéni javaslatok kormányjavaslatok helyett) törvényalkotás folyt eleddig.

A legnagyobb gond ez, és nem véletlenül csámcsog mindenki ezen a témán: ha a dömping nagy része legalább kellően megalapozott, előre átgondolt és nem sebtében összetákolt javaslatokból állna, SOKKAL kevesebb kritika érné a kormányt. Teszem hozzá, hogy egy évvel a választás előtt látszott az, hogy a Fidesz fog nyerni, és jó eséllyel kétharmaddal, így elég nagy hibának érzem, hogy nem dolgoztak ki megfelelő terveket és forgatókönyveket egyes esetekre.

fynndafrail 2010.07.29. 12:07:43

Lehet hogy visszatetszést szülnek a Fidesz némely intézkedései, de be kell látni hogy:
A: Ez az emberek túlnyomó részének ez tetszik, erre vártak.
B: Akik sipítoznak azok pont az előző kormány szekértolói
C: Ennyi szart nem lehet kiskanállal, fehér kesztyűben ellapátolni, ide keményebb eszközök kellenek, ahol alkalomadtán bizony jogok csorbulnak és egyoldalú döntéseket hoznak.

Hogy mennyire veszélyes a Fidesz a demokráciára, az majd csak évek múlva fog kiderülni. Szerintem semennyire. A most visongó ballib "értelmiséget" ugyanakkor nem lehet komolyan venni, különösképpen annak fényében hogy amikor a demokráciát valóban két lábbal taposták 2006-ban, akkor azok mélyen kussoltak, illetve az akkori kormányt mosdatták.

Személy szerint örömmel látom a beszarást a baloldali holdudvaron. Szeretném ha még hangosabban visítanátok, mielőtt végleg a süllyesztőbe kerültök. Ugyanakkor legyetek rettentően hálásak az országnak és annak népének, hogy nem lámpavason végeztétek, mert az után amit ezzel az országgal tettetek, ez simán belefért volna a képletbe. Kesztyűs kézzel bánnak veletek. Legyetek hálásak.

chabba (törölt) 2010.07.29. 12:08:02

a "checks and balances" rendszer akkor működhetne Magyarországon, ha több olyan pozíció, szerv létezne, amely választáson nyerné el a tisztséget (lásd amerikai elnök vs kongresszus vs szenátus).

Mivel nálunk állami szinten csak a parlament ilyen szerv, a képviselők összessége egyedül képviseli a népet megillető minden hatalmat. És miután minden hatalom a népé, a parlament gyakorol minden hatalmat. Így a parlamentnek nincs semmilyen ellensúlya, leszámítva azt az egy-két esetet, amikor népszavazással dől el egy kérdés.

szita szita péntek 2010.07.29. 12:08:31

A fékek és ellensúlyok rendszere egy olyan politikai kategória, ami hazánk demokratikus berendezkedésére soha sem volt jellemző. Az egy egészen más politikai modell sajátja - példaként az USA-t szokták emlegetni, ahol is a fő hatalmi tényezők (pld. szenátus, elnök) kölcsönösen kontrollálhatják egymás működését. Mit ne mondjak, ehhez pld hiányzik a kellő legitimitás. Per pillanat ugye a köztársasági elnök nem közvetlenül a választóktól kapja felhatalmazását... Ezt a gondolatot belekeverni a napi politikai életbe dőreség. A köztársaság elnökünk annyiban nehezítheti a törvényalkotás dolgát, hogy elküldheti azt alkotmányossági normakontrollra. Pffff, nagy cucc. (Egyébként nem értem, hogy miért is nem megy át minden törvény ezen automatikusan. Nem lenne logikus?) Esetleg visszadobhatja egy alkalommal újratárgyalásra, de ha (esetleg már a következő napon) a parlament ismét elfogadja változatlan tartalommal, hát jogerőre emelkedik... A magyar köztársasági elnök szerepe és jelentősége szükségállapotban és háború esetén értékelődik fel csipán, de akkor igen durván (pld. hirtelen a gyakorlatban is ő lesz a hadsereg főparancsnoka). Addig szinte csak szimbolikus tisztség.

Összességében elmondható, hogy hazánkban eddig is az történt, amit a parlamenti többséggel bíró kormány akart. Most csak annyi a különbség, hogy nagy fölényük birtokában ha úri kedvük úgy tartja, hát akár alkotmányt is módosíthatnak. Ezt gátlástalanul teszik? Hát ja. Megvetem őket érte? Persze.

dömper 2010.07.29. 12:08:49

@mojszipupi:
"Az tényleges ellensúlyi (pénzügyi, gazdaásgi,jogi) szerep viszont megszűnt. ÁSZ elnök, ügyészség, alkotmánybíróság, bíróság..."

Nagy tévedés! Sosem léteztek ezek ellensúlyként az elmúlt 20 évben! Legfeljebb csak azt hitték egyesek.

Igaza van a cikk írónak : Sólyom mit tudott kezdeni a Gyurcsánnyal, vagy az akkor kormány rossz döntéseivel ? Semmit. Csak akadékoskodott, szóban kemény volt, de a szavainak semmi hatása nem volt a hatalmon lévőkre. Inkább csak kiröhögték.

Alkotmánybíróság: az elmúlt 20 évben aki alkotmánybíró lehetett, az mind a szocializmusban tanulta meg amit tudott ( jó és rossz értelemben egyaránt ), ott lépkedett a ranglétrán, stb. Szerintetek mennyire voltak "függetlenek" ?

Ez szintem igaz nagyon sok közéleti posztra is. 20 év múlva már sokkal másabb lesz a kép: eltűnnek a kádárizmusban nevelkedett, ott karriert csináló, rendszerváltás után hirtelen szakértőnek nevezett élősködők. addig csak ál függetlenek , álszakértők vannak. minden más hablaty :)

is 2010.07.29. 12:09:05

"Aki azt gondolja, hogy így diktatúrát lehet építeni, az valószínűleg szerencsés és már nem tudja, vagy csak elfelejtette, hogy hogyan is néz ki egy igazi diktatúra"

Itt van a kutya elasva. diktatura alatt mindenki kb. Pinochetet latja maga elott, ahogy kiadja a parancsot ezrek leolesere. Meg Kadart 1956-60 kozott, amikor haromszaz kivegzes volt. Nem: a diktatura az a demokracia hianya. A demokracia hianya pedig az, ha akar csak egyetlen eleme is serul a demokracianak. Ha valaki keri sorolom is, de eleg vilagos, hogy itt sok eleme megserult a teljes demokracianak az elmult ket honapban. Magyarorszagon most bolsevizmus van, a szo eredeti ertelmeben: a tobbsegnek nem tobbsege, hanem igaza van, akkor is, ha mindenki szembemegy az autopalyan. A tobbseg egyben az egesz is, a tobbsegen kivul csak az egesszel szembenallok vannak (jo nagy logikai hulyeseg ugye, de a nemzeti ugyek, nemzeti egyuttmukodes rendszere, Orban dumai pontosan ezt allitja). A kisebbsegnek nem lehet legitim ellenvelemnye, az rogton nemzetellenesnek (az egesszel szembenallonak) van kikialtva. Ez a bolsevizmus definicioja, es ezt elegiti ki az elmult ket honap. A bolsevizmust pedig remelem senki nem tartja demokratikusnak, ellenben diktatorikusnak igen.

Rá Dios 2010.07.29. 12:09:16

Nem felejtettem el, milyen egy diktatúra, ezért megismerem, ha mint most, szembejön velem.
Nem kell hozzá elfüggönyzött kocsi, elég, ha két ember elhallgat, ha harmadik közelít.
Nem félnek (még), csak bizalmatlanok (okkal).

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.07.29. 12:09:22

Írásokot címének nem maradt le a második fele? Nem ez akart lenni véletlenül:
"Fidesz: nem putyinizmus, nem diktatúra, csak éppen olyasvalami, ami ezekre igen erősen emlékeztet"

turulpina 2010.07.29. 12:09:38

Volt az a bajuszos a '30-as években, na azt is a nép akarta. Egy ideig. Amikor már nem akarták, vagy nem merték nem akarni, akkor már késő volt.

Meg aztán Putyinéknál is minden szép és jó. Kivéve, ha valakinek ellenvéleménye van. Azt vagy külföldről hangoztassa, vagy ne hangoztassa. Az is jóféle.
Valahogy egy ideje, hogy-hogy nem, csak Putyinék nyerik a választásokat. Az ellenfelek valami furcsa módon sose rúgnak lasztiba.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.07.29. 12:09:46

Majd meglatjuk, hogy mit fog csinalni a Fidesz az onkormanyzati valasztasok utan.
Addig kitart a mezes madzag, utana jon a fekete leves.

Móg 2010.07.29. 12:10:04

tévedés 2010-ben Európa közepén bármit meg lehet csinálni{mondod az aktuális kormánynak rögtön jelzik hol van a határ-HÁT? a jelenlegi ezek közzül kettőt-IMF+piac nagyivbe leszar} meg önmagán kivül mindenkit nagyivben leszar
mire a fék,vagy ellensúly működésbe lép könnyedén előfordulhat,hogy a járműbe szorultak csak igen drasztikus eszközökkel tudnak kiszabadulni
az elmult 20 évből bármit is folytatni csak azért mert ez nem vezetett putyinizmushoz{csak egy vagyontalan ,kisemmizett,felerészében nyomorgó országhoz}
öngyilkosság
a kiút egy szerény, szakértelemmel biró, elhivatott kormányzat lenne.
Ez esetben nem kellene a cimben bizonygatni magadnak,hogy miért nem az valami AMI
sajnos a fidesz éppen az AMI-t a cimben jelzel,igy a fájdalmas{miért nem tetszettek csinálni?vö Antall} forradalom le fog zajlani Mo.-on csak nem a szavazófülkékben{mint legutóbb ahol a forradalmi vezér-LENIN,CASTRO? nyert}hanem az utcán,és véresen

Iustizmord 2010.07.29. 12:13:31

istenem, ez a 2/3-dal való dobálózás olyan gyerekes. csak a péld kedvéért az extrém ötlet: ha holnap a fidesz megszavazza hogy magyarország alkotmányos teokrácia lesz, élén a fősámánnal, kötelezővé teszi a suliban a sámándobolást, és a nagy Földanya ünnepén embert áldoznak a Hősök terén, akkor erre is azt mondják majd hogy a zemberek felhatalmazták őket? a tarka f@szt.

nem volt programjuk, ergo nincs felhatalmazás (mert ugye ez volt a sztori 2002 meg 2006-ban is, hogy nem ERRE kapott a kormány felhatalmazást - mintha kötött mandátum volna)

ezen intzkedések célja egyedül az, hogy 1014-ben ne lehessen őket kipöccinteni a hatalomból, s ennek érdekében semmi sem számít - minden más csak járulékos és másodlagos. ennyi.

Dr. No 2010.07.29. 12:13:55

"Például a most elfoglalt köztársasági elnöki vagy éppen ÁSZ-elnöki tisztség sem jelentett soha valódi féket vagy ellensúlyt. "

Ha tényleg egyik sem volt fék vagy ellensúly, akkor miért is kellett őket kiiktatni? Különösen Sólyom esetében feltűnő, mivel a Fidesz szavazataival lett köztársasági elnök.

Dr. No 2010.07.29. 12:14:09

"A kormánypolitika fékeként és ellensúlyaként a jelenlegi Magyarországon valójában a választók, a nemzetközi politikai környezet, valamint a befektetők és a piac működnek."

Ez hamis állítás. A felsoroltak azért nem fékek és ellensúlyok, mert nem az alkotmányos rendszer (az állmgépezet) részei. Azon kívüli szereplők.

Turbék Béla 2010.07.29. 12:14:16

Jó a cikk, csak egy dolog maradt ki belőle szerintem: hogy az igazi fék a jelentős többség, vagyis az akarat, hogy azt megtartsák. A fidesz ezzel szerintem önmagát zárta ellensúlyok rendszerébe: a középen maradásba. ...és elég 5-10% értelmesebb embernek lemorzsolódnia egy index/origó/tasz/stb. által tálalt Sukoró2 ügyben, akkor már nem lehet verni a mellkasukat, hogy mekkora összefogás. Mondjuk ehhez kéne valami életképes ellenzék is, akihez át lehetne szavazni...

fran7 2010.07.29. 12:14:37

@mojszipupi: Azt mondják a politikusok, amit az emberek hallani akarnak. Ez a természetes. Ha csajozol, akkor azt kell mondanod, amit a csajok hallani akarnak, nem ami a valóság. Különben ott ülhetsz mint én magányosan, s sírdogálhatsz, milyen hülyék a nők, hogy nem téged választanak, pedig olyan nagyon őszinte vagy. S mosolyoghatsz, hogy a másik lehet rosszabbul bánik a csajjal, mint te, de neked meg nincs csajod. Kicsit ilyen a politika is.

Sieg 2010.07.29. 12:21:37

@stratez: A Fidesz a KORMÁNYZATI hatalomra kapott felhatalmazást. A választók minimális információk alapján (hiszen senkinek sem volt konkrét fogalma, mit is akar valójában a Fidesz, és tulajdonképp most sincs) szavaztak rá: "inkább ti, mint az MSZP".
Még akkor is egyetértenék, ha a hatalmi rendszer sunyi átalakítását mint tervet egyértelművé tették volna a választások előtt. Ekkor jogos lenne a "választók akarata".

A szavazás utáni konkrét döntéseket azzal védeni, hogy a "választók akarata", röhejes, ha nem tette egyértelművé a megválasztott párt a választás előtt, hogy erre készül.
Bár már felkészültem rá, hogy 4 évig ez a takarózás megy majd.

Kontroll kérdés: ha a Fidesz most mondjuk úgy döntene, hogy kommunista diktatúrát vezet be, akkor is az lenne a véleményed, hogy "a kétharmadot nem lottón nyerte, hanem a választóktól kapta. Minden egyéb csak hablatyolás...".
Merthogy ezután minden, ami a Fidesz eszébe jut, az beállítható úgy, mint a "választók akarata", nemde? Vagy esetleg mégsem?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.29. 12:21:47

Nem most kell diktatúra szempontjából vizsgálni az intézkedéseket, hanem majd 3 év múlva, amikor a közvéleménykutatók esetleg azt mutatják, hogy a Fidesz nem fog győzni a választáson.
A mostani intézkedések még beleférnek, de hogy simán benyeljük, ahhoz ezek után bitang jó egészségügyet kell csinálniuk.

1120 2010.07.29. 12:28:47

A feltett kérdésre 63% válaszolta, hogy "igen, kell félni, hogy a Fidesz putyini, vagy még annál is rosszabb diktatúrát vezet majd be".
Ezeknek az agymosott hülyegyerekeknek azt üzenek, hogy ha majd mondjuk Debreczeni Józsefet "véletlen" autóbaleset éri, vagy mondjuk Andrassew Ivánt megmérgezik, esetleg Várkonyi Tibor lepuffantják a Népszava szerkesztősége előtt, majd akkor rinyáljanak! Persze...ők is tudják, hogy mindez(ek) nem fognak bekövetkezni, csak egyszerűen ezek az emberek ilyenek... Buták.

lepojka 2010.07.29. 12:33:58

Úgy látom az itt szavazók nem lettek meggyőzve arról, hogy nem lesz diktatúra, mert már az van csak míg lehet pofázni az interneten addig nem annyira érzékelhető. Eljön az ősz az új média törvény majd meglátjuk, de szerintem már látjuk.

rockjano_ 2010.07.29. 12:59:14

A probléma a 2/3-os törvényekkel van. Úgy tudják átalakítani a magyar demokráciát hogy azt sokáig senki nem tudja visszaalakítani. Sokáig nem lesz másnak 2/3-a, ez a magyar demokrácia fejletlenségéből adódik, a magyar állampolgár nem volt elég érett ahhoz hogy ezt megakadályozza.

Hiába váltják le őket valamikor az ujjlenyomatuk talán örökre rajtamarad magyarországon.

És ahogy a büntetőtörvények változását nézem ez az ujjlenyomat nagyon gázos (kicsit koszos-kicsit véres)...ez a gond.

maszek1 2010.07.30. 11:52:45

@Lord_Valdez: A választók manipulálhatóak!!!
Igazad van! De a másik oldalról is manipulálhatóak.
"Ez az adócsökkentés kormánya lesz" - hallhattad egy limuzinban üldögelő "munkásembetől" ezelőtt 4-5 éve.
Nem emlékszel?
Meg vagy 400 hasonló igazságtartalommal rendelkező mondatot is hallhattál tőle míg uralmon volt!!!
Jaaaa!! Mivel őt szeretted, nem érdekelt, hogy össze-vissza beszélt? Akkor bocs!

SiKom 2010.07.30. 11:52:58

@Sieg:
"A Fidesz a KORMÁNYZATI hatalomra kapott felhatalmazást. A választók minimális információk alapján"

És? Nem volt kötelező a Fideszre szavazni, mindenki tudta, hogy van program, de az titkos.

Ennek ismeretében szavaztak a Fideszre, tehát valóban, biankó csekket adtak a Fidesznek, bízva az 1998-2002 közötti referenciájukban.

rockjano_ 2010.07.30. 11:53:19

@pancho_sanza:

"A mostani intézkedések még beleférnek, de hogy simán benyeljük, ahhoz ezek után bitang jó egészségügyet kell csinálniuk."

hahahahahah...na azt nem fognak, sem ők sem mások sajnos. Még arról sincs gőzük se hol kezdjék.

Meg a törzsszavazóik fiatalabbak még nem járnak annyit kórházba...majd késöbb

kisa 2010.07.30. 11:53:24

Nos, nekem amúgy semmi bajom se a kádári puha diktatúrával, se a most készülő orbánokráciával, csaképpen a hangulat, az ami zavar, ha szar. Amikor félni kell bizonyos dolgok kimondásától, attól, hogy ha nem értek egyet, netántán bírálni merészelek, akkor már rámsütik az osztályidegen/nemzetellenes jelzőket.
De nem baj, végső soron, hiszen tudjuk, hogy nem demokráciában virágzik a humor: legalább lesznek újra jó vicceink. Megtanulunk újra a sorok közt olvasni. Tán még "vörös farok" is lesz, csak turulfaroknak fogják hívni.

.fr 2010.07.30. 11:53:30

Úgy néz ki, alapjaiban rossz a rendszer, a Fidesz csupán gátlástalanul kihasználja. Egy demokráciában nem szabadna engedni 2/3-al sem egy pártszövetségnek az alkotmány megváltoztatását, a köztársasági elnök kijelölését, az állami számvevőszék vezetőjének kijelölését, alkotmánybírák kinevezését.

Ezek igenis nagyon fontos ellensúlyok, hogynemondjam, a demokratikus berendezkedés alapszervezetei. Persze, demokrácia van elvben Bolíviában is, egy, a Fideszhez eléggé hasonló gondolkodású, csak nem jobb-, hanem baloldali kormánnyal és elnökkel. De melyikőnk hiszi is el, hogy Bolívia demokratikus ország?

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.07.30. 11:53:36

Én meg azt gondolom, hogy eddig is és most is mindenki a saját szemétdombján kapirgált, az úgynevezett külső feltételeknek meg kényszerből megfeleltek.

bryan 2010.07.30. 11:53:41

@1120:
Nem ezek a gyanús jelek, Oroszországban is eldöcögnek a komcsik, meg Zsirinovszkij, stb. A gyanús jelek a pénzek körül lehetnek. Ha egy gazdasági tényfeltáró újságírót ér "baleset", vagy csuknak le, vagy egy új pártot támogató üzletember veszti el az összes állami megrendelését, majd a szabadságát, abból lehet tudni, hogy valami gebasz van. A Népszavát, akár Bástya elvtársat, senki nem akarja megmerényelni, mert egyszerűen nem ér annyit.

Avatar 2010.07.30. 11:53:47

"Például a most elfoglalt köztársasági elnöki vagy éppen ÁSZ-elnöki tisztség sem jelentett soha valódi féket vagy ellensúlyt. "

Kivéve például, mikor Sólyom alkotmányossági vizsgálatra küldte a vagyonadóról szóló törvényt, aminek számos passzusát megsemmisítették az alkotmánybírók...
Na, ilyen nem lesznek mostantól... Ha Viktor eldönti, hogy joga van adott összeget tetszőleges jogcímen beszedni (szigorúan a közjó érdekében), akkor Pali azt aláírja.
Ha valaki mégis izmozni akarna, akkor majd a Pistáék megmagyarázzák, hogy de igenis joga van hozzá.

istvanffy 2010.07.30. 11:53:52

Egy pár dolgot összekevertek az érvelésben.

A diktatúra nem azt jelenti, hogy nincs igazodás külföldi hatalom felé. Vajon a Kádár-korszak nem volt diktatúra, mert Moszkvából mindig jelezték neki, hogy hol a határ? Vagy Olaszországban nem volt diktatúra, csak mert Mussolininak a németek szűk mozgásteret hagytak?

Amiket ti ellensúlyként neveztek meg (nemzetközi politikai környezet, a befektetők és a piac), azzal minden piacgazdaságban működő diktatúra kénytelen volt számolni, egyezséget kötni, alkalmazkodni. Attól még diktatúra. Nem lett attól demokratikus a Harmadik Birodalom, hogy a tőkések és a nácik időnként keresztbe zsarolták egymást.

Ráadásul az összes általatok említett fék működik a putyinizmusban, aminek a bevezetésétől szerintetek éppen ezek miatt a fékek miatt nem kell félni. Ez most akkor hogyan van?

Lord Kilburn 2010.07.30. 11:54:06

A itt megszokottakhoz hasonlóan gyenge elemzés. Sajnos.

Aki nem látja, hogy a lehetőségek mekkora tárháza nyílt meg azáltal, hogy Orbán törvényeit Schmitt köztársasági elnök fogja majd elküldeni Stumpf alkotmánybírónak alkotmányossági kontrollra, annak tényleg fingja sincs a „fékek és ellensúlyok rendszeréről”. Fideszeseknek egy kis segítség: Ez pont olyan, mintha Gyurcsány törvényeit Szili Katika küldözgette volna Szilvásy György alkotmánybírónak felülvizsgálatra. Esélyes, ugye?

„A Fidesz kinevezései, intézményi és jogi átalakításai - szemben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában leírtakkal – a legtöbbször egyszerűen csak az “átmenet két zavaros évtizedét” folytatják.”

Bárcsak azt folytatnák! Országgyűlés, államfő, kormány, önkormányzatok, alkotmánybíróság – sorolom a különálló hatalmi ágakat, amik majdhogynem maradéktalanul megvannak már a Fidesznek. ÁSZ, OVB – ezek besöprése tulajdonképpen csak ráadás. Belátom, ez egyenlőre csak feltételezés, de le merem fogadni, hogy a következő legfőbb ügyész és legfelsőbb bírósági elnök, valamint az ombudsmanok szakmai alkalmassága és fideszes kötődése is erősen hasonlítani fog Stumpf István újdonsült alkotmánybíró ebbéli jellemzőihez. Kedves VV! Ha valóban csak az “átmenet két zavaros évtizedét” folytatják, akkor mondjatok már példát ebből az elmúlt 20 évből, amikor a hatalomkoncentráció mértéke legalább megközelítette a most kialakuló szintet!

„Például a most elfoglalt köztársasági elnöki vagy éppen ÁSZ-elnöki tisztség sem jelentett soha valódi féket vagy ellensúlyt. Gondoljunk csak arra, hogy mit tudott kezdeni az Állami Számvevőszék Veres Jánosék költségvetési trükközéseivel, vagy az amúgy rendkívül autonóm Sólyom László az őszödi beszéd után Gyurcsánnyal: semmit.”

Nagy túrót. Ha valamire példa a jobboldal által oly gyűlölt Gyurcsány-korszak, akkor éppen arra, milyen fontos szerepük lehet a fékeknek és ellensúlyoknak. Sólyom László rengeteg borsot tört a Gyurcsány-kormány orra alá, kritikáival hiteltelenítve, elbizonytalanítva azt, nem beszélve kinevezési gyakorlatáról: Gyurcsány még álmodni sem merhetett róla, hogy baráti legfőbb ügyészt, vagy legfelsőbb bírósági elnököt választhasson. Az alkotmánybíróság által jóváhagyott vizitdíjas népszavazás politikai súlya meg végképp bizonyítja, mekkora csúsztatás a hatalommegosztás fontosságának általatok történő jelentéktelenítése.

„A kormánypolitika fékeként és ellensúlyaként a jelenlegi Magyarországon valójában a választók, a nemzetközi politikai környezet, valamint a befektetők és a piac működnek.”

Ebben van igazság. Látható is: a Fidesz, miután belül simán megy a „rendrakás”, fel is vette a küzdelmet ellenük (IMF, EU). A probléma az, hogy sajnos az EU nem elég föderatív ahhoz, hogy az idiótáit megfelelő hatékonysággal megrendszabályozza: A Fico-Slota koalíciót is milyen jól eltűrték, hogy egy minél közelebbi példát említsek. Arról nem is beszélve, hogy én azért még mindig szeretném – és nem adtam fel a reményt –, hogy hazánk magától, belülről fakadóan is normális országgá váljék, nem csak azért, mert a külső környezet ezt várja el tőlünk…

Az új média(le)szabályozás, valamint a választási törvénnyel való buherálás meg végképp sötét fellegeket jelent gyöngécske demokráciánk egyébként is borongós egén. Úgyhogy arra kérném a kedves Véleményvezér blog szerzőit, hogy arcuk túlméretezett volta ellenére se kérdőjelezzék meg a Locke és Montesquieu államelméletéig visszavezethető hatalommegosztás gyakorlatának hazai értelmét és jelentőségét, mert kénytelen leszek írásaitokat továbbra is a tőletek kölcsönzött „csak mese habbal” jelzővel illetni.

Qqriq 2010.07.30. 11:54:12

@rockjano_: A probléma valóban a 2/3-os törvényekkel van, csak nem úgy ahogy Te gondolod. A létük volt a probléma. Nem csak a károsnak vélt beavatkozásokat akadályozta meg, hanem a hasznosakat is. Zsákutca. Meg kellene szüntetni őket.

xboxer 2010.07.30. 15:13:54

Lord Kilburn: egyetértek

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

 • Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

 • Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása