Véleményvezér

vv

Ki adja vissza Magyarországnak az elmúlt 60-70 évet?

2010.08.22. I 32 komment I Címkék: szavazas

Olvasóink többsége szerint ma már nem jogos a követelés, hogy a magyar állam kártalanítsa azokat, akiket a diktatúrák idején megloptak. Heti szavazás-összesítőnk.

Ismét megnézzük,hogy a cikkeinkhez mellékelt szavazásainknál milyen érdekesebb eredmények születtek a héten – valamint immár a kommentekből is szemlézünk. Az eredmények szavazóink véleményét tükrözik, nem reprezentatívak, nem tudományosak – ám igen tanulságosak. Most hétfői cikkünkről (Ki adja majd vissza, amit a nácik és a kommunisták elvettek?) és annak szavazásáról lesz szó.

Cikkünkben az OTP ellen az Egyesült Államokban indított "holokausztper" kapcsán arról írtunk, hogy amennyiben egy hasonló perben a bíróság megítélné a kártérítést, annak nagyon komoly következményei lehetnek. "Ha bármelyik hasonló ügyben az amerikai bíróság egyszer jogerősen a felperesek javára döntene, az könnyen egy lavinát indíthatna el. Magyarországon ugyanis, szemben mondjuk Svájccal, a negyvenes évek állami rablásai csak a kezdetet jelentették. Ezt követően a magyar állam még megfosztotta tulajdonától a nem-zsidó polgárságot, majd a parasztságot is. Utóbbiak esetében jogtechnikai okokból ugyan más a jogi megítélés, de ha nem is minden esetben, egy kézzel fogható esetszámban itt is volna lehetőség hasonló keresetekre."

Cikkünkben a következő kérdést tettük fel szavazásra: "Jogos követelés-e, hogy a magyar állam és magyar vállalatok adják vissza a 2010-es években azt, amit több mint fél évszázaddal korábban jogtalanul elvettek?"

A szavazás eredménye egyértelmű, és talán egy kissé meglepő is.


Olvasóink közel kétharmada szerint ugyanis a követelés nem jogos, és mindössze egyharmadnyian vannak, akik úgy vélik, hogy részben vagy egészében, de mégiscsak jogos.

Az igenek alacsony száma azért is volt meglepő, mert egy korábbi cikkünknél (A kommunistákat lelövik, ugye?) az igazságtételt és a lusztrációt - a kommunista bűnösök megbüntetését, illetve a közélet kommunista-mentesítését - szavazóink igen nagy, 80% körüli arányban támogatták. Annak pedig, hogy a bűnösök megkapják, amit megérdemelnek, logikusan párja volna, hogy az áldozatok is kapják meg az őket megillető kártérítést.

Lényeges különbség ugyanakkor, hogy a kártérítésnek – szemben az akár csak szimbolikus büntetéssel, igazságtétellel – nagyon komoly anyagi vonzatai vannak. A cikkhez érkező hozzászólások nagy számban pontosan ezt kifogásolják, hiszen a kártérítések sora újabb, óriási terhet jelentene a magyar államnak, és így persze az adófizetőknek is. A legjellemzőbb, a kártérítést ellenző hozzászólások mégis azok, melyek a témát különféle abszurditásokhoz hasonlítják: például, hogy ilyen alapon perelhetnénk akár a tatárokat is.

A legütősebb pro-érvet talán Avatar fogalmazta meg:

"Jogos követelés-e, hogy a magyar állam és magyar vállalatok adják vissza a 2010-es években azt, amit több mint fél évszázaddal korábban jogtalanul elvettek?"

Jelenleg 62% szerint nem.

Jogos követelés-e, hogy a szomszédos államok adják vissza a 2010-es években azt, amit közel egy teljes évszázaddal korábban jogtalanul elvettek tőlünk (lásd Trianon)?

Vajon ez a 62% erre a kérdésre is nemmel válaszolna?

A leghatásosabb kontra-érv pedig Bandy86-é volt:

Értem én, hogy vissza akarják kapni, amit a magyar állami vállalatok elvettek, de Magyarországnak az utóbbi 60 évet ki adja vissza?

Legközelebbi egy hét múlva jelentkezünk szavazás-összesítőnkkel!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 15:19:41

Akkor én azt mondom, hogy nem kell senkit kártalanítani az elmúlt hatvan év miatt.

Ezt gondoltam a rendszerváltáskor is, amikor kárpótlási jegyeket csináltak a működő téeszekből.

Kárpótolni ugyanis a régi korok bajaiért csak a most élők rovására lehet.

Most ők lesznek az igazságtalanul károsultak.

Akik ma élnek, azokat meg majd hatvan év múlva kártalanítják?

Mekkora marhaság.
Lehet, hogy akkortájt elbasztak valamit, de az tuti, hogy nem a most élők összessége abban ártatlan.

Az akkoriak meg lehet, hogy maguknak keresték a bajt.
Legalábbis valószinűbb, minthogy a csecsemők tették.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.08.22. 17:57:32

A válasz egyszerű: senki nem adja vissza az elmúlt hatvan évet.

Én azt szeretném, hogy a következő hatvanat ne vegye el senki. Ez szerintem ma fontosabb.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.08.22. 17:58:23

Szerintem ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Olyan, akit a német megszállás megkárosított, és még akár ő, akár valamilyen leszármazottja (aki élhetne kártérítési igénnyel) él, nagyon kevés van.
Olyan, akinek a családját trianon, illetve a szocialista kollektivizáció megkárosította, nagyon sok van. (Lévén őket nem ölték meg rögtön.)
Feltételezve, hogy mindenki elsősorban saját magával, illetve a magához hasonlókkal szolidáris, úgy tűnik, hogy a TSZ-esítéshez fűződő kártérítés sokaknak tetszik, még a holokauszthoz fűződő keveseknek a szívügye. (Mellesleg elég farizeusnak tartom a VV kérdésfeltevését, hiszen több parlamenti párt van, amelyik azzal kampányol, hogy minden a kommunisták hibája, és azért kell mindenkit kárpótolni, miközben ugyanezektől a pártoktól jobb esetben is csak egy mély kussolásra telik magyar holokauszt ügyben.)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.08.22. 17:58:43

Szerintem egyértelmű, hogy a kártérítés-ellenesek elsősorban a zsidókat érintő kártérítéseket ellenzik - részben azért, mert eddig is hatalmas összegeket fizettek ki ilyen célra, ráadásul Mo jóvátételt is fizetett mindkét nagy háború után.

Én azt hiszem, elsősorban a múzeumi kincseket kéne visszakövetelni, hogy mindegyik oda kerüljön vissza, ahol eredetileg volt, illetve hasonló értékűt kapjon cserébe, akitől elvették. Ugyanezzel a lendülettel Anglia, Franciao, Olaszo is adja vissza, amit a görögöktől, egyiptomiaktól raboltak.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2010.08.22. 17:58:56

Rossz a rendszer nagyon. A mi családunknak Szeged belvárosában volt egy háza- ami ráadásul műemlék volt. Az ún. Sulkowski épületet lebontották 1986-ban, hogy a helyére felépítsék a Szeged Nagyáruházat. A korabeli törvények alapján a 240 nm-es ház, plusz ugyanekkora akár kocsmának, vagy étteremnek is jó pincét az akkori tanács elcseréltette velünk egy 45 nm-es tanácsi tulajdonú panelre. Magyarán a tulajdonjogból, egy kisebb méretű lakás bérleti jogát erőszakolták ránk. Az állítólagos 1989-es rendszerváltáskor- amikor megpróbáltunk jogorvoslattal élni- azt mondták, hogy nem tehetünk semmit- mert valamit csak kaptunk a tulajdonjogunkért. Szóval mi sem kárpótlási jegyet, sem anyagi kompenzációt nem kaptunk. Most nekem kell többet dolgoznom, hogy a dédszüleim-nagyszüleim által összedolgozott nagy ház-szerűt összehozzak.

riksafighter 2010.08.22. 17:59:18

senki--- sőt már ellopták a következő 50 et is ..

dtk74 2010.08.22. 17:59:28

A mát kell élnünk a holnapért.
Aki hátrafelé tekint, seggel megy a jövőbe.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 17:59:49

Ennek a szavazásnak az eredménye rettenetesen szomorú. Azért az, mert a lehető legrosszabb fényt veti a magyar nép értékvilágára – amennyiben az itteni szavazókat lehet a magyar nép képviselőinek tekinteni. Mert:

Hiányzik a az érzelmektől független korrekt jogértelmezés. A nemmel szavazók szerint jogos az, amit ők maguk, a maguk személyes okaiból helyesnek tartanak. Olyasmi, hogy a magántulajdon axiomatikus, mindenkire érvényes szentsége meg sem fordul a fejükben. Esetleg megfordul majd sarkon fordul.

A föntiek arra vallanak, hogy szempontjaik a diktatúrákéval egyeznek meg. Nem csak annyiban, hogy utólag is szentesítenék azok rablásait, hanem – és ez még fontosabb a nemzeti tragédia szempontjából amit lezüllésük jelent – aznosulnak azok gondokodásának önkényes jellegével.

Konkrétabban nehéz nem észrevenni, hogy zavarná őket, ha életbenmaradt zsidó emberek vagy utódaik visszakapnák azt amit jogtipróan elvettek tőlük. A szavazók szemében NEKIK ez valahogyan nem jár. Miért? Mert ők maguk nem rokonszenveznek „a” zsidókkal. Ez egy igencsak eredeti jogfölfogás. A többit a szavak és a fogalmak össze-vissza tekergetésével valahogyan odaracionalizálják.

Szörnyű.

kodó tamás 2010.08.22. 18:00:06

A rohadt életbe. ne a múlttal foglalkozzunk.
Inkább MOSTANTÓL NE LOPJANAK.
Mindig azon nevettem amikor hivatalban az egyik szobában az ÁSZ vizsgálta a korábbi közbeszerzéseket, a szomszéd szobában meg az új kiírásánál azon agyaltak hogyan kerüljék ki a szabályokat.
Erről mindig eszembe jut a Fábry-száraz kenyér. Mindig tegnapit ettek, csak egyszer kellett volna...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 18:00:18

A leghatásosabbként említett kontra érv egyszerűen szánalmas a maga semmitmondó demagóg ürességében.

Abból, hogy egy közösség számára lehetetlen meg nem történtté tenni ami rossz hatvan év alatt történt vele, nem következik, hogy egyéneknek (a „Magyarország”-ként aznosított közösség egyes tagjainak nem lehetne visszaadni elrabolt személyes tulajdonaikat. Nincs ellentét, nincs párhuzam, csakk rosszhiszemű mellébeszélés van és a szavak kiforgatása az így, nagyon primitíven, érvelő részéről.

Ez annál is inkább igaz, mert akiket szükséges kártalanítani, ha nem akarunk rablók lenni,vagy rablókkal azonosulni, azok ugyanúgy részesei voltak annak az elrontott hatvan évnek Magyarországon, ugyanúgy megszenvedték a diktatúrákat egyébként is, mint akik ezekenek a rendszereknek anyagi értelemben nem voltak az áldozatai, sőt esetenként akár haszonélvezői is voltak.

gitáros 2010.08.22. 18:00:53

@simonmondja.:
Gondolkodj már egy kicsit... Nem a bajokért járt a kárpótlás, hanem az effektíve elvett (államosított) földekért és egyéb "vagyonokért".

vakvarju 2010.08.22. 18:00:58

És ki adja vissza a rendszerváltás (én inkább kormányváltást mondanék) veszteseinek az elmúlt húsz évet?

Netuddki. 2010.08.22. 18:01:05

60 év?

1990-ben kezdték szétlopni az országot ami állítólag a dolgozó nép tulajdona volt.
Lehetne kezdeni mondjuk azokkal akik az utóbbi 20 évben gazdagodtak meg látványosan, látszólagos munka befektetése nélkül.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 18:01:19

@simonmondja.:

„Az akkoriak meg lehet, hogy maguknak keresték a bajt.”

Mondod.

Én meg azt, hogy az ilyen szellem a mai Magyarország problémáinak az egyik fő forrása. Hogy lehet pusztán spekulatív úton jutni valamire és azt kijelenteni amiről a kijelentőnek nincs és nem is lehet fogalma csak találgat egyet? Ezt akarja gondolni, mert számára ez tűnik hasznosnak – azért tudniiilik, hogy elutasítsa a feleősségvállást – , hát mi sem egyszerűbb kiizad valamit ami ha igaz lenne ellenérv lehetne, kijelenti és minden meg van oldva. Hogy az telhóújességgel bizonyítatlan, kit érdekel? Téged biztosan nem. Ez politikai értelemben, de intellektuálisan is teljes züllöttség.

EMU 2010.08.22. 20:15:40

Márpedig a rezsim alatt, illetve azt követően kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítőket igenis kárpótolni kellene. Akár évek mentek el az életükből, amikor megalapozhatták volna jövőjüket, ha csak a kieső átlagkeresetre gondolok, már az komoly veszteség volt. És sehol egy csoport, amelyik ezt napirenden tartaná.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 20:15:48

@A Nép - Te vagy!:
Jó.
Kárpótolgass.
Csak előre szólok, hogy minden tulajdonos előtt volt egy előző tulajdonos.
Csak a XX. században volt két világháború egy Tanácsköztársaság, egy Vészkorszak, egy-két három megszállás itt-ott, földosztás,egy államosítás és egy '56-os Forradalom, meg egy privatizáció.
És akkor még csak a XX-at néztük.
Minden talpalattnyi földnek volt már minimum három tulaja, akitől elszedték.

És mindebben azok a hibásak, akik azóta születtek...?
Merthogy az állam mi vagyunk.
Mi akárhányan.
10-15, vagy akárhánymillióan.

kvadrillio 2010.08.22. 20:15:54

Akárpótlási jegy-bizniszről mindig eszembe jut Leisztinger !
És eszembe jutnak a 99 %-osan munkanélküli falvaqk, a megszünt tsz-ek és azt újraéledő cselédek !!!
100 évvel visszazuhantunk a történelembe !
Az újabb cselédtörvényről már nem is szólva: takarítók, házvezetők, bébiszitterek 1000 Ft-ért regisztrálva és se nyugdíj, se TB, sesemmilyen ellátást nem vehetnek igénybe, CSELÉDTÖRVÉNY a javából !!!
Fújjjjj !

Leisztinger Tamás
Leisztinger Tamás, milliárdos üzletember, élettársa Tüttő Katalin, MSZP-s politikus.
Leisztinger 1968-ban született Budapesten, édesapja villamosmérnök, édesanyja fogszakorvos. Egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi Karának elméleti fizika szakán végezte.

A 90-es évek elején számítástechnikai cégeknél dolgozott, majd 1993-tól a kárpótlásijegy üzlet felé fordult. 1994-ben korábbi üzlettársaival megalapította a HB Westminster Kárpótlásijegy Befektető Rt.-t, 95-ben önnállósult, és létrehozta a HB Westminster II. Rt.-t, a mai Arago Rt. elődjét. Befektetései közé tartozik többek között a Hunguest Hotels Rt. és az Eravis Rt.

1997-ben már gyógyszer-nagykereskedelemmel is foglalkozott, több megyei gyógyszerkereskedelmi vállalat összevonásával megalapította a Westpharma Rt.-t, amelyet 1999-ben értékesített. Ugyanebben az évben szerzett részesedést a Zalakerámia Rt.-ben. 1998-ban részt vett a BÁV Rt. privatizációjában, részvényeit azonban rövid idő után tovább értékesítette. 1999-2001 között felvásárolta a Pick Szeged Rt.-t, amelytől 2005-ben vált meg.
1998 és 2005 között a Magyar Sakkszövetség elnöke.

2004-ben beszállt a XI. Kerület által a lágymányosi öböl fejlesztésére létrehozott Öböl XI. Kft.-be, részesedését 2007-ben értékesítette. Szintén 2007-ben röppent fel a hír, miszerint Leisztinger meghatározó részesedést szeretne szerezni a Bábolna Takarmányipari Kft.-ben. De Leisztinger más agrár-befektetéseiről és termőföldvásárlásairól is rendszeresen beszámol a sajtó.

Leisztinger Tamás becsült vagyona 80 milliárd Forint (2008).

porthosz 2010.08.22. 20:17:00

Ez az egész perelősdi baromság.

"Annak pedig, hogy a bűnösök megkapják, amit megérdemelnek, logikusan párja volna, hogy az áldozatok is kapják meg az őket megillető kártérítést."

Természetesen. Csak egyrészt, elég nehézkes bizonyitani, hogy kitől mit vettek el, meg aztán az is probléma, hogy aki elvett az létezik-e még, arról nem beszélve, hogy mennyit is ér ma az amit akkor elvették...

Amúgy meg, ha nagyon rosszindulatú akarnék lennék, akkor azt mondanám az állam nevében, hogy természetesen visszafizetünk mindent, amiről áfás számlával tudja az illető bizonyitani hogy az övé volt, illetőleg bizonyitani tudja papirokkal hogy ki mikor és azt vette el tőle...

Trianon meg egy kicsit más tészta, nagy magyarország sosem volt jogos követelésünk, de azért nem kell nagy ész hozzá hogy belássuk mennyi határon kivüli magyar van, és azok mikor kerültek oda ahová...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 23:35:27

@porthosz:

Miről beszélsz? Természetesen szóba sem jön olyasminek a perlése amiről a tulajdonjog nem bizonyítható. Ez eleve magától értetődik, nem valami különös extra föltétel, ahogyan úgy látszik elképzeled. Azt hiszed, csak úgy kijelentik ilyenkor, hogy az övék és jöhet a per? Ugyan már!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 23:35:40

@simonmondja.:

Értelmetlen, részben valótlan, dolgokat összemosó zagyvaságokat beszélsz. Ezt nem bántásból, csak tömörítésből. És nem fogok köteteket írni arról, mert aránytalan volna, hogy az egész mini Augiast amit öszehordtál szétboncoljam, helyrerakjam. Ilyen alapállással azt sejtem pont a címzett nem venné figyelembe. Lényeg: azon munkálsz, hogy törvénytelenség uralkodjon, soha semmi nem álljon helyre. Ez nemzet- és országpusztítás.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 23:35:58

Nekem is mi bajom van? Mit várok egy olyan néptől, amelyik mert eléggé megijesztették, hogy valahogyan talán költséges lesz, tömegesen szavazott ellen vagy maradt távol az állampolgárságnak más magyaroknak megadásáról szóló népszavazáskor. Miért akarnának akkor pénzt kiadni amikor álérvekkel arról is meg tudják magukat győzni, hogy van olyan szempont aminek a nevében elkerülhető? Persze, hogy van. Meg akarjék tartani a mástól elvettet. R%égen volt, tán igaz sem volt, felehójtsük el! Csakhogy igaz volt. És sosem lesz egészséges Magyarország ilyen kisszerű és tisztesség nélküli mentalitással. Ez is züllöttség. Erkölcsi. Züllött emberek pedig soha nem fogják tudni rendbe tenni a saját országukat. Megtisztulás nélkül nem lesz semmi.

Devil 2010.08.22. 23:36:10

Tökéletes kárpótlás nem lehetséges.
Még egy egyszerű köztörvényes bűncselekmény esetében sem, hát még háborús vagy - jobb híján mondjuk úgy - politikai bűnök esetében.
A jogtalanul eltulajdonított javakat persze vissza lehet adni ez eredeti tulajdonosnak, vagy az örököseinek - feltéva hogy ezek a javak még léteznek eredeti állapotukban (jó példák azok a műkincsek amiket máig perelnek a magyar államon - szégyenszemre) így a lehető legjobban visszaállítani az eredeti jogviszonyt. De azért ha valakit vagy valakiket politikai okokból meghurcolnak vagy megölnek hogyan lehetne anyagi kárpótlást adni? Hogyan lehetne visszaállítani az eredeti állapotot - és egyáltalán kell-e? Egy forradalomért kárpótolni kell majd a forradalmárokat és/vagy a megdöntött régi renszert is? Egy 60 évvel ezelőtti bűnért a konkrét bűnösök valamilyen módon kijelölt utódai lesznek majd a felelősek? Jó lenne ez?
Egy politikai rendszer felelősségét, a renszer vezetőinek felelősségét nem lehet tovább örökíteni és nem lehet a rendszer összeomlása után a vélt örökösöktől kárpótlást követelni. Az ilyen rendszerekkel szemben az egyetlen kárpótlás az hogy a rendszer összeomlik, elvei semmissé válnak - vagy hogy az a politikai konflikus ami miatt valakit kár ért ilyen vagy olyan módon megoldódik.
Az ilyen politikai nézetek miatt elszenvedett sérelmek miatti anyagi kárpótlást ezért csak politikai okokal lehet indokolni - de ezekhez az okokhoz semmi köze nincs holmi igazságoaaágnak. Lehet hogy mondjuk egy ilyen - önként adott - kárpótlás segít lezárni, megdönteni a régi rendszer hibás elveit; de ezt kívülről kikényszeríteni pont ellenkező hatást vált ki.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 10:14:47

@A Nép - Te vagy!:
Jó, meggyőztél.
Abbahagyom a züllött országpusztítást.
Erkölcsi felsőbbrendűséged elismerem.

Már csak azt kérem, hogy nevezd meg az évet, a napot és a percet, aminek a tulajdonviszonyait vissza kell állítani !

Tudod, azt a napot és percet, ami előtt nem történtek igazságtalanságok az emberekkel - csak utána.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.23. 10:14:51

@Devil:

Semmi másról sem volt eleve sem szó, mint jogtalanul elvett javak vissazadásáról. Ezzel, vagyishogy a visszaadás helyes, azt mondod egyetértsz. Akkor meg mi értelme belekeverni azt az összes többit ami egyáltalán nem volt téma, csak neked eszedbejutott? Hogy événytelenítsd a saját leszögezett álláspontod? Vagy – elnézést a föltételezésért, ha nem áll, de ez is egy lehetőség – mégsem azt akarod amit mondtál, hogy akarsz, de mert nem mered ezt bevallani, mindenféle egyebet belekeversz, hogy nagy káosz keletkezzen ahol az ember széttárhatja a kezét és azt mondhatja, bocsika ekkora zűrben nincs mit tenni, felejtsd el? Szóval zűrt csinálsz, hogy hivatkozhass rá? Más értelmét nem látom.

Kizárólag az elrablott tulajdonok visszaadása merült föl. Ha támogatod, támogasd. (A többihöz is volna mit hozzáfűzni, de nem teszem, mert nem tartozik ide. Nagyon érdekes, de más összefüggésben)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.23. 12:45:49

@simonmondja.:

Úgy nézem egészen téves az elképzelésed, azt hiszed, hogy az emberek szünet nélkül rángatták egymás feneke alól a kispárnát. Nem így volt. Ami efféle a Tanácsköztársaság alatt történt, az hamar semlegesítődött. Az a fajta „viszem mert megtetszett”, illetve „viszem, mert a tulajt elvitetem” hozzáállás amire gondolsz csak a nyilasok alatt és Rákosi alatt történt meg. Azelőtt ha mást nem, a tulajdont tisztelte az állam. Tehát nem indokolt itt semmilyen misztifikálás, csak ez a két rablás periódus az aminek az eltulajdonításait meg kell szüntetni. Természetes, hogy a nyilasok alatt elzabrált holmikat bitorlóknak, legyen az az állam, vagy magánszemély, semmiféle jogcímük nem lehet az ilyesmi megtartására. Vagyis ha azáltal merülne föl kettős tulajdonlás amit indokolatlanul elképzelsz és ezért aggaszt, hogy az egyik kirabolta a másikat, világos, hogy a kirablót, vagy azt akinek a kirablók kiosztottak valamit, nem lehet tulajdonosnak tekinteni. Sosem volt az övé az a valami, csak bitorolta. Ez nem jogcím, meg az sem az, hogy különben rendes ember, vagy a tőle a rablott holmit öröklő lánya szép.

Egyébként meg az egyes ügyeket érdemes csak nézni, nem így mindent egybemosva keresni kifogást a törvényesség ellen. A törvényességet akarnia kell annak aki az országnak jót akar, nem mellékkörülmények abszolutizálásával elszabotálni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 12:59:06

Értelek.
Hát én nem vagyok történész, de mondok egy példát, ami nem nyilas és nem Rákosi:
www.dozsa-kkmsa.sulinet.hu/oasis-cd/kiskunmajsa_tortenete/f.1.3.3.html
Mondjuk olyat is hallottam, hogy valaki a szlovák-magyar lakosságcsere miatt vesztette el a javait:
www.mtaki.hu/docs/jogfoszto_jogszabalyok/jogfoszto_jogszabalyok_csehszlovak_magyar_lakossagcsere_egyezmeny.pdf

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.23. 15:54:15

@simonmondja.:

A földreformra valóban nem gondoltam, de az nem is önkényes elvétel. Nem arról beszélek, hogy valami absztrakt és megintcsak önkénysen értelmezett igazság nevében vissza kellene forgatni a történelmet, hanem arról, hogy emberektől törvénytelenül, üldözésük melléktermékeként önkényesen elkobozott javakat visza kell nekik adni, ha jelentkeznek érte. Vagy az örököseiknek. A földrefom nem sorolható ide.

A lakoságcserét, ha megengeded nem olvasom végig, mert úgy képzelem tisztában vagyok a lényegével és azzal, hogy szintén nem tartozik ide. Ha tévednék, mondd légyszív, hogy mire gondolsz, mert nem értem. A magyaroktól a Felvidéken elvett dolgok ilyen jellegűek lennének, de ahogyan a dolgok állnak, az nem belső ügy, ezért nem lehet arra gondolni, hogy akként oldjuk meg. Ha visszakerül Magyarországhoz a terület ahonnan elűzték őket, idetartozna.

MEDVE1978 2010.08.23. 15:54:31

Bocsánat, de rosszul emlékszem, hogy volt Magyarországon egy kárpótlás nevű folyamat, kárpótlási jegy nevű értékpapírral?

Tudom, hogy ez a folyamat nem volt maradéktalan és teljes, de valamiféle kártalanításnak már mondható. Véleményem szerint mindig figyelembe kell venni az adott állam helyzetét a kárpótlások odaítélésekor, különben a döntés irreálissá válik.

Egyébként egy újabb menetben kiket kárpótolnának? Dédnagyapám anno jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezett, mai áron akár a félmillárd forintot is megközelíthette az ingatlanok összesített ára, amelyeket birtokolt. Aztán az államosítások előtt gyorsan megszabadult tőlük, általában a tényleges ár negyedéért, tizedéért. Akkor jó döntésnek tűnt a dolog, a fennálló jogrend szerint pedig törvényes.
Nem várom, hogy a családomat kárpótolják ilyesmiért.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.23. 15:55:01

@simonmondja.:

Kösz, hogy nem fogtad föl rosszabbul, hogy tegnap tömörségemben nem a legudvariasabban szóltam hozzád.

riksafighter 2010.08.23. 15:55:17

@kvadrillio:

a teljesség kedvéért oda kéne írni : hogy vagyona ennyi ... közben másoknak, az államnak okozott kár az annyi

és akkor ez már így mond is valamit aránypár pl ... gazdag vagyok / ennyibe kerültem ...a korrupcióval is ugyanez a gond , okoz 3 milliárd kárt miközben keres rajta 600 millát

ezek az igazi kelet európai gazdagok , a mi elitünk

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.23. 17:40:09

@MEDVE1978:

Lassanként nem tudom már elhinni hogy mennyien nem képesek odafigyelni arra, hogy miről szól az egész. Egyáltalán nem arról amiről te is gondolod. Elrabolt konkrét javakról van szó, nem valamiféle kárpótlásról.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása