Véleményvezér

vv

Például miért az oktatáson spórolnak a nyugdíj helyett? – Baksa Roland különvéleménye

2012.10.07. I 0 komment I Címkék: különvélemény koltsegvetes baksa roland

Baksa_portre_1.jpgInnen-onnan vadásznak össze tízmilliárdokat, pedig lehetne kiadásokat vágni és átrendezni, különösen a nem produktív területeken, hogy a borzalmas növekedési kilátásokat kevésbé rontsa a megszorítósdi.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezen a héten Baksa Roland újságírót, közgazdászt kérdezzük, aki az [origo]-n megírta, hogyan készült a kormány legújabb megszorítócsomagja, a Véleményvezéren pedig az Ez a csapat tényleg ennyit tud c. írásunkhoz szólt hozzá.

Véleményvezér: Szemben az elemzői reakciókkal, nem igazán ujjongsz a bejelentett 400 milliárdos intézkedéscsomag miatt. Miért?

Baksa Roland: Több okból sem. Az egyik, hogy igencsak vastagon fogott a kormány ceruzája. Csak három példa. A 400-as csomagból 73 milliárdot tenne ki a pedagógus-életpályamodell elhalasztása négy hónappal. Kár, hogy ez nem egyenleghatás, tehát nem ennyivel lesz kisebb a hiány, hanem nagyjából úgy 25-30 milliárddal, mert a 73 milliárd az a kiadásmegtakarítás, de a tanárok béréből durván a fele visszajön adó és járulék formájában, vagyis az elmaradó béremelés meg elmaradó fogyasztást és így elmaradó áfabevételt is jelent.

Vagy ott van a pénztárgépek felszerelése chipekkel. Beszéltem egy-két adószakival, akik mind azt mondták: azt megmondani, hogy ettől 1, 10 vagy 100 milliárd forint pluszbevétele lesz az államnak, ahhoz erős bátorság kell, mert aligha lehet azt most belőni viszonylag nagy pontossággal, hogy mennyit hozhat ez az állam konyhájára. Nem is beszélve arról, hogy lesz jó esetben – a törvény hipergyors elfogadása esetén – másfél-két hónap felszerelni több százezer pénztárgépet ilyen csodaszerkezettel. Na, és van erre kapacitás? Lesz, aki ezt mind megcsinálja? És ki fogja állni ennek a költségét (nagyjából ismereteim szerint 50 ezer forint körüli összegről van szó pénztárgépenként)? Ja, és ha ilyen könnyű 100 milliárdot találni, eddig miért nem csinálták? Ha demagóg akarok lenni, azt mondanám, hogy 100 milliárdból öt új stadiont is lehetne építeni – minden évben. Vagy mondjuk ha ezt a chipes dolgot már bevetették volna idén is, akkor nem kellett volna olyan agresszívan kivezetni az adójóváírást és az egekbe emelni a minimálbért, ami pár tízezer ember munkahelyébe került. Ne feledjük: a 400-as csomagnak a negyedét jelenti a pénztárgépek felszerelése chipekkel. Mi lesz, ha ez bebukik vagy az ebből várt pénznek csak a fele jön be?

Baksa Roland (1978) újságíró, közgazdász, az [origo] költségvetési és adózási szakújságírója.

Aztán az államkincstártól várnak az eddig reálisnak gondolt 5-8 milliárd forint helyett közel 40-et. És mégis hogyan? Az anyagban erről egy szó sincs. Mondjuk megemelik az ötszörösére-nyolcszorosára az államkincstár adóját? Na, és az államkincstár azt honnan fogja tudni kifizetni? Biztos, hogy mind át tudja hárítani arra a szűk körre, akikkel kapcsolatban egyáltalán felszámítható az illeték? Előzmény: július közepén jöttek azzal, hogy 120 milliárdot szednek be a kincstártól ilyen jogcímen. Egy hét alatt kiderült – egy kereskedelmi bank néhány figyelmes elemzőjének hála –, hogy ebből csak nagyon jó esetben jön be 10 milliárd, mert 110 milliárd olyan tranzakciók után jött volna be, amelyekről kiderült, hogy azokat nem lehet illetékkel terhelni.

A másik ok, ami miatt kicsit finnyás vagyok, hogy ránézve a listára és arra, hogy a költségvetésben tátongó 5-600 milliárdos lyukból 150-et a hiánycél megemelésével úsz meg a kormány, az ember érzése az, hogy semmi más vonalvezető nem volt, csak hogy innen-onnan összevadásszanak pár milliárdot és néhány tízmilliárdot. Pedig lehetett volna mondjuk úgy kiigazítani, hogy annak a szerkezete tekintettel van arra, hogy ilyenkor érdemes javarészt kiadásokat vágni – neadjisten a kiadásokon belül még át is rendezni – és különösen a nem produktív területeken, hogy a borzalmas növekedési kilátásokat a lehető legkevésbé rontsa a megszorítósdi. (Igen, a csomagban most is vannak kiadásoldali intézkedések, a csomag egyharmada talán.) Például a nyugdíjakon, és nem az oktatáson spórolni. Az meg egy vicc, hogy szükség van arra a 8 milliárd forintra, amelyet a segélyplafon bevezetésétől remélnek – gyaníthatóan pár tízezer embernél, akik nem jókedvükben élnek szociális segélyeken, komoly érvágás az a havi 5-10 ezer forint, amit ez jelent. Szemléletes példa van ebben a véleménycikkben.

Van egy harmadik ok is: 2,7%-ra emelték a hiánycélt. Ez a mostani ismereteink szerint ezekkel az intézkedésekkel nem igazán lesz elérhető, ráadásul olyan kockázatok is vannak, amelyek fejre állítják a költségvetést. A legnagyobb a telekomadó-per: az ügy már az Európai Bíróság előtt van, a bíróság gyakorlatából kiindulva úgy 2013 első felében lehet ítélet, ami pedig elég nagy eséllyel az lesz, hogy az államnak vissza kell adnia az eddig beszedett 200 milliárd forintot. Ez a GDP 0,7 százaléka. Ekkor a deficit simán bőven 3% fölé ugrik, és szépen maradunk a túlzottdeficit-eljárás alatt, amitől egyébként retteg a kormány és minden erőfeszítése ezekkel a félévente ismétlődő kiigazítási csomagjaival – vagy inkább csokorjaival – azért van, hogy véget vessen az uniós források elvesztésével fenyegető uniós eljárásnak.

Lehetett volna azt mondani a mostani lyukbefoltozó akcióval egy időben, hogy a jövőben egy nap alatt végighajtott adótörvény nem lesz, az Alkotmánybíróság visszakapja hatáskörét adóügyekben és nem jön elő a semmiből a jogbiztonságot sértő újabb állami ötlet. Ez nem a hiányt csökkentette volna rövid távon, hanem a gyatra növekedési potenciált segített volna kicsit emelni, és reményt jelentett volna arra, hogy a beruházások talán hamarosan már befejezik az évek óta tartó zuhanásukat. Ez talán egy fokkal egyszerűbb, mint évente két-három kiigazító csomagot kitalálni, csak azért, mert az a fránya államadósság az istennek sem akar a neki kijelölt csökkenő pályán maradni.

Ha azt nézzük viszont, hogy lehetett volna rosszabb is – kiindulva a kormány track recordjából, meg mert szállingóztak hírek, hogy az unortodox boszorkánykonyhában alágyújtottak az üstnek, és nem lehetett tudni, hogy merítenek-e is egy jó kanállal a levesből –, akkor valóban néhányan fellélegezhetnek. Valószínűleg ezért nem fanyagolnak annyit, mint én.

VV: De azzal az előkészítési módszertannal, amiről írtál, lehet bármi jobbat is csinálni? Ilyen megközelítéssel van bármilyen esélye a stratégiaibb szemléletű változásoknak?

BR: Ez egy fogas kérdés.

VV: Az új költségvetési tervezet 1%-os növekedéssel számol. Tegyük fel, hogy ez túlzottan optimistának bizonyul. Szerinted ebben az esetben mihez fognak nyúlni a mostani listáról végül lemaradt tételek közül?

BR: Elsőként is zárolnak minisztériumi pénzeket. Mindegy, hogy már most, ahogy hallom, több intézménynél fejre állnak az idei kétszeri zárolás után, mire kapnak majd most egy harmadikat is a csomagnak köszönhetően, de mivel láthatóan még mindig állnak épületek az intézmények helyén, gondolhatja a kormány, hogy ha eddig sikerült ezt a csodafegyvert bevetni, ezután is sikeres lesz. Egyébként persze nyilvánvaló, hogy másfél évvel a választások előtt embertömegeket nem fognak maguk ellen hergelni, úgyhogy megint majd próbálnak itt-ott találni pár milliárdot, pár tízmilliárdot.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Brückner Gergely: Az optimista pénzügyi világot kellett kijózanítani
Varró László: Az állami energetikai vállalatok jól leképezik az adott kormányzat színvonalát
Vita a félázsiaiságról a Véleményvezéren
Madár István: A kamatokra kidobott százmilliárdból miért nem inkább szavazókat vettek?
Holtzer Péter: Egységes Európa közös nyugdíjrendszer nélkül?
Szalai Ákos: 
Rá lehet kényszeríteni az embereket a szavazásra, de arra nem, hogy azt tájékozottan tegyék

Brückner Gergely: Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik
Uj Péter: A magyar baloldal világklasszis a tökölésben
Rényi Pál Dániel: Orbán mehet, az oligarchák maradnak?
Kiss Ádám: Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása