Véleményvezér

vv

Orbán–Putyin-paktum: totális keleti függés

2013.02.07. I 1 komment I Címkék: fidesz orosz putyin energia orban kulpol

pk.jpgMegtanulhattuk, hogy a miniszterelnöknek a korábbi ígéretek és elvek mit sem jelentenek, ha a belpolitikai érdek mást tűnik diktálni. Itt azonban már nem a kormányfő tisztességéről, a javak országon belüli elosztásáról, hanem idegen érdekek kiszolgálásáról lenne szó. (Fotó: MTI)

Talán nem is vettük volna olyan komolyan a dolgot, ha Giró-Szász András nem tagadja le azonnal. A kormányzati kommunikáció értelmezésének egyik legfontosabb szabálya ugyanis az, hogy amit csípőből bulvárkacsának vagy „hatalmas sajtókacsának" minősít a kormányszóvivő, az minden bizonnyal igaz. Ez pedig az Orbán–Putyin-paktum esetében nem sok jót jelent nekünk.

Előző írásunk a témában: Putyin új kiscicája, Orbán Viktor

Érdemes komolyan venni

A HVG értesülését érdemes nagyon komolyan venni. Egyrészt azért, mert az elmúlt évekből nem nagyon tudunk felidézni olyan esetet, amikor valamelyik sztorijukról az derült volna ki, hogy az nem igaz. Másrészt pedig, mert mind orosz, mind magyar részről olyan gyors és olyan határozott cáfolat érkezett, ami újsághírek esetében – a lap ráadásul akkor még meg sem jelent, csak egy rövid kivonat a szóban forgó cikkből! – finoman szólva nem igazán megszokott. És itt nem lehet megállni, hogy ne említsük meg azt, hogy a kormányzati kommunikáció akkor használja a „kacsa" kifejezést, amikor valamiről minden erejével azt akarja elhitetni, hogy az még akkor sem igaz, ha egyébként minden jel arra mutat, hogy mégis – lásd még Schmitt Pál bulvárkacsának minősített plágiumügyét.

Harmadrészt azért is hitelt adhatunk a lap információinak, mert az azokból körvonalazódó magyar-orosz alku a paksi bővítésről, illetve az E.ON lányvállalat megvásárlásáról és a Gazprommal kötendő megállapodásról nagyszerűen illeszkedne mindabba, amit az orosz szándékokról és a magyar miniszterelnök működési mechanizmusáról tudni lehet.

Moszkva igen régóta ambicionálja, hogy megszerezze a paksi bővítés lehetőségét, és még ennél is jobban azt, hogy elfojtsa azokat a kezdeményezéseket, amelyek már néhány éve megindultak és Közép-Kelet-Európa gázellátásának egy részét nem orosz forrásokból próbálnák biztosítani. És persze sohasem volt titok az sem, hogy ezekért a célokért Oroszország hajlandó komoly pénzeket áldozni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Gazdasági szabadságharc – csak a Nyugat ellen

Ami a magyar oldalt illeti, a motivációk itt is teljesen világosak. Orbán Viktor évek óta mindent elkövet azért, hogy bebizonyítsa, az általa 2010 közepén szinte véletlenül, rövid távú belpolitikai kényszer hatására meghirdetett gazdasági szabadságharc nem csupán egy drága, ámde annál feleslegesebb passzió volt, hanem valamifajta valódi monetáris-gazdasági előnyt is hozott az országnak. Nem tudjuk, hogy mára a kormányfő valóban hisz-e ebben az ügyben, vagy csupán a saját politikája által kreált belpolitikai kényszer viszi-e rá, mindenesetre az összes lépése abba az irányba mutat, hogy ő bizony megpróbálja végigvinni ezt a történetet.

A gazdasági függetlenségi harc azonban nagyon becsapós kifejezés, mert küzdelmet valójában csak a nyugati országokkal szemben folytat a kormány, és elsősorban a kormányfő. A keletiekkel szemben mintha a függés kiépítésén dolgozna nagy igyekezettel. Ha kell, brutális gyilkosokat ajándékoz, ha kell, szerencsétlen tibeti tüntetőket fogat le, és ha kell, még a legnyilvánvalóbb nemzeti érdekeket is feláldozza.

Mert kétségünk ne legyen, ha igazak a HVG értesülései, akkor most éppen az utóbbi történik. A magyar nemzeti érdek ugyanis azt követelné, hogy alapos kiválasztási procedúra során és az egyes pályázókat egymással versenyeztetve válasszák ki a paksi bővítés kivitelezőjét. Gázügyben pedig természetesen saját sírját ássa meg az, aki előre megígéri, hogy csak egyetlen beszállítótól vásárol gázt, amikor hamarosan talán többtől is vehetne. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az orosz állami energiavállalatok bizony nem csak vállalati érdekeket képviselnek, sőt, a legtöbb megfigyelő szerint elsősorban az orosz nemzeti érdek előmozdítása a feladatuk. Azaz a magyar kormányfő inkább az ő kezükbe adja az ország energiaellátása feletti szinte teljes kontrollt, mintsem hogy IMF-megállapodást kössön.

Olvasd el ezt is: A plebejus kormány és az elit

És mi lesz a magyar érdekkel?

Ennek ellenére az Orbán–Putyin-paktum még akkor sem lefutott ügy, ha egyébként a HVG értesülésének minden szava igaz. A kormányfő és csapata ugyanis notóriusan rossz végrehajtó. Elég csak az állami mobilszolgáltatóra gondolni: azt is nagyon akarta a miniszterelnök, mégsem lett belőle semmi. A HVG cikkében felvázolt esetleges megegyezés kivitelezése pedig a gyakorlatban annyira bonyolult lenne, hogy az csak akkor tud megvalósulni, ha a megállapodás minden sorát Moszkvában szerkesztik és a magyar kormányfőnek azt már csak aláírnia kell majd. Sajnos azonban még ez sem kizárt.

Az elmúlt három évben megtanulhattuk, hogy a miniszterelnöknek a korábbi ígéretek, a korábban vallott elvek mit sem jelentenek, ha az aktuális belpolitikai érdek mást tűnik diktálni. Az ország energiaellátásának Oroszország felé történő teljes kiárusítása azonban messze túlmutatna mindezen. Itt ugyanis már nem a kormányfő tisztességéről, nem a javak országon belüli elosztásáról, hanem idegen érdekek kiszolgálásáról lenne szó.

Ezért csak remélni tudjuk, hogy ezúttal a kormányszóvivő valamilyen csoda folytán mégis igazat mondott és valóban egy „hatalmas sajtókacsáról" van szó. Vagy ha mégsem, a magyar kormányfőt valahogy gyorsan észhez térítik hűséges követői.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2013.02.07. 12:11:25

Nem kellene ezt a látogatást, és általában az orosz-magyar kapcsolatokat ilyen drámai fordulatot jelentő sötét fausti alkunak beállitani. Amint arról már irtam, az orosz energia magas aránya Magyarországon fundamentálisan meghatározott. Kétségtelen, hogy a mai magyar energiapolitika nettó hatása az orosz függőség további erősödésének irányába hat: A rezsicsökkentés és a banki ingatlan hitelezés megölése az energiahatékonyságot befagyasztja a jelenlegi rossz szinten. A megujuló támogatási rendszerek körüli káosz valamint a banki projektfinanszitozás megölése miatt a zöldenergia termelés éppen csökken. A padláslesöpréssel egyenértékű bányajáradék szabályozás miatt a hazai gázkitermelés a geológialiag lehetségesnél gyorsabban zuhan. A szerződéses bizonytalanság miatt Magyarország nem vonzó célpiac semmilyen esetleges alternativ gázforrás számára. Nem gondolom azonban, hogy mindez orosz sugallatra, valamilyen orosz befolyásvisszaszerzés részeként történne, ez önálló, szuverén magyar ostobaság, ingyen. Magyarország önmagéban nem fontos piac Oroszország számára, az Európai Unió igen, ott azonban a magyar energiapolitika sokkal inkább mint állatorvosi ló kerül elő, mintsem követendő, befolyással biró példa.
Természetesen kivánatos lenne, ha az új paksi reaktorra vonatkozó szerződés nyilt nemzetközi versenyben dőlne el. A probléma az, hogy a többi potenciális résztvevő, akár az Areva, akár a GE-Hitachi vagy a Toshiba olyan modellben gondolkodik, hogy küldenek egy számlát, amelyet a megrendelő kifizet. Erre sajnos az MVM nem képes, még azelőtt sem lett volna, hogy ezt az E.ON gázüzletág nevű malomkövet a nyakába akasztották. Az MVM pénzügyei sajnos nem olyan transzparensek, mint kellene lenniük, de azért plusz-minusz egymilliárd euró pontossággal meg lehet állapitani a finanszirozási kapacitását, és ez alapján kérdéses, hogy egy a számla kifizetéséhez hozzászokott szállitó befekteti-e azt a nem csekély munkát, amelyet egy több tizezer oldalas tender dokumentáció jelent. Természetesen lehet tőkebefektetőket toborozni egy nukleáris projekthez, az angol kormány most éppen ezen dolgozik, és úgy tűnik a Hitachi esetében sikerrel is jár. Az azonban egy AAA besorolású kormány, ahol visszamenőleges hatályú jogalkotásra a XIII. század óta nem került sor. Nem látom azokat a pénzügyi, jogi érveket, amelyekkel meg tudnék győzni valakit, hogy Anglia helyett Paksot válassza. Nagyon érdekes lesz figyelni, hogy az orosz-magyar együttműködésben mi sül ki ebből, az eddigi bejelentések szerint aláirt szerződés még nincs. A Rosszatom a közelmúltban nagyon professzionálisan végigtárgyalt orosz nukleáris projektet Kinában, Indiában, Vietnámban és Törökországban, mindenhol kellő garanciákat elérve.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása