Véleményvezér

vv

A Fidesz ellenzéke 2012-ben: a kudarc öt jele

2012.12.31. I 1 komment I Címkék: fidesz jobbik gyurcsany bajnai msz lmp

mhvona.jpgImpotens ellenzéke nélkül a NER nem válhatott volna azzá, ami lett. Íme öt jel az idei évből, amelyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy valaki vagy valami lobotómiát végzett a parlamenti ellenzéken. (Fotó: Index)

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének rendkívül fontos építőeleme az impotens ellenzék. Nélkülük a NER sem válhatott volna azzá, ami lett. Íme öt jel az idei évből, amelyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy valaki/valami lobotómiát végzett a parlamenti ellenzéken. Sajnos ez a lista a legméltóbb arra, hogy Szilveszterkor közöljük.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

5. DK: Gyurcsány önmaga paródiája

Először tragédia, másodszor komédia: Gyurcsány Ferencre tökéletesen illik Marx megállapítása. Az MSZP-vel, majd az MSZP-ben való bukását követően politikai karrierjét egy új párt létrehozásával folytató volt miniszterelnök 2012-ben szánalmasabbnál szánalmasabb előadásokkal próbált kitörni a politikai karanténból, sikertelenül. Katasztrófaturistaként leutazott pár napra Miskolcra, hogy kamerák vakujától és Tommy Hilfigerbe öltözött tanítványától, Molnár Csabától kísérve borzasztó szegénységben élő emberekkel fotózkodjon, majd egy hétig éhségsztrájkolt a Kossuth-téren (külön ebédlősátorral!), végül pedig valami élőlánc-féleséggel is próbálkozott, a média totális és megérdemelt érdektelensége közepette. Gyurcsány Ferencet lassan már tényleg csak a Békemenet szervezői veszik komolyan, akik a ki tudja milyen pénzből, ki tudja ki által megálmodott Bajnai-ellenes plakátokon vele riogatják az embereket. És akkor Gyurcsány Ferenc rendkívül kínos magyarázkodását a plágiumügyében már meg sem említjük.

4. Jobbik: ámokfutás

2012 elején hetekig úgy tűnhetett, hogy az IMF-hiteltárgyalások bejelentése, illetve az egymást követő kormányzati megszorítások miatt a Fidesz szavazóinak egy jó részét szinte tálcán kínálja fel a Jobbiknak. Vona Gábornak ebben a helyzetben semmi mást nem kellett volna tennie, mint hogy megpróbálja a Jobbikot – legalább pár százezer kiábrándult jobboldali szemében – valamifajta komolyan vehető alternatívának feltüntetni. Ehelyett a „nemzeti radikálisok" igazi ámokfutásba kezdtek: Juhász Oszkár gyöngyöspatai jobbikos polgármester egy hangfelvétel szerint egy polgárháború kívánatosságáról értekezett és a nyerési esélyeket latolgatta, Novák Előd izraeli zászlót égetett, Szegedi Csanádot gyanús körülmények között kirúgták, mert „hazudott a származásáról", végezetül pedig Gyöngyösi Márton listázni akarta a zsidó származású képviselőket és kormánytagokat. Ha trendeket akarunk keresni a Jobbik 2012-es politikájában, legfeljebb annyit találunk, hogy az év első felében inkább cigányozással, a másodikban inkább zsidózással tudták magukat észrevetetni. Miközben tehát a kormány a válság közepén kudarcot kudarcra halmoz és mindenkit magára haragít, a második legnagyobb ellenzéki párt ennyire képes – nem is beszélve arról, hogy parlamenti frakciójuk a botrányokat követő kilépések hatására folyamatosan csökken. A Jobbik ezzel pontosan oda tart, ahová való.

3. LMP: nem lehet komolyan venni

Az ellenzéki oldalon 2012-ben is az LMP vonultatta fel a leghitelesebb arcokat, karolta fel a legfontosabb ügyeket (oligarchák, földbérleti szerződések, ügynökakták nyilvánossága) és mutatta be a legjobb akciókat (leláncolás a Közgép székházánál). Mégis, mindeközben képtelek voltak megszervezni magukat: nem hogy a pártépítésben nem léptek előre, de a meglévő sovány szervezetüket is elkezdték felszámolni. A párton belüli feszültségek miatt ismert parlamenti képviselőik adták vissza a mandátumukat, és hiába ők rendelkeznek a legkisebb parlamenti frakcióval, még az is kétfelé húz. Az LMP-ből eddig is nyilánvalóan hiányzott az a plusz, ami miatt szimpatikusból hiteles alternatíva lehettek volna, az utolsó két hónapban azonban a párt két szárnya energiáit az ellenzéki politizálás helyett egymás nyílt fúrásába fektette. Mintha csak bizonyítani akarnák azt a közkeletű lesajnáló véleményt, miszerint aranyos gyerekek, de nem lehet őket komolyan venni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

2. MSZP: selejtes márkanév

A legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága 2012 végére konstans 12-14%, miközben az emberek 80%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. Titkos politikai stratégiájukban váltópárti szerepről és a kétosztatú politikai mező visszatéréséről ábrándoznak, és nem veszik észre, hogy aki nem akart rájuk szavazni már 2010-ben sem, az most sem akar, és 2014-ben sem fog akarni. Miközben a Fidesz-kormány két és fél éve gyilkolja saját támogatottságát, a szocialisták még mindig ugyanott tartanak, mint a választási vereségük másnapján, nagy szívességet téve ezzel Orbán Viktornak. Rajtuk már Ron Werber és a logójuk újradizájnolása sem segít: ez a márkanév teljesen selejtes.


1. Egyetlen beszéddel több új ellenzéki szavazó, mint 2010 óta összesen

Bajnai Gordonról két évig nem nagyon lehetett hallani, utána mondott egy beszédet és komoly közvéleménykutatók azonnal 10% körüli támogatottságot mértek neki. Mi azt gondoljuk, hogy ez lesújtó véleményt mond a többi ellenzéki pártról. Ezek szerint néhány hét, vagyis inkább néhány nap alatt meg lehetett szólítani több százezer olyan magyar választópolgárt, akiket az egész parlamenti ellenzék nem tudott az elmúlt három évben. Sőt, Bajnai beszéde több új potenciális szavazót hozott az ellenzéknek, mint amennyit az összes ellenzéki párt szerzett 2010 óta. Pusztán ennek az egy ténynek elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy valamennyi ellenzéki párt vezetője beadja a lemondását.

Előző listánk:
2012: a fülkeforradalom vívmányai
Ellenforradalom 2012-ben: ami nem változott

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.12.31. 11:06:23

A DK-ról kiderült, hogy semmi több, csak Gyurcsány-párt, ez legvilágosabban a plágiumbotrány idején mutatkozott meg, amikor egyetlen pillanatig sem merült fel, hogy ne Ferenc legyen a jövőben is az első ember. A szocialistákkal szembeni egyetlen előnyüket, hogy részben Puch és Gyurcsány konfliktusa miatt szakítottak az anyapárttal, megkísérelték egy darabig a puchizmussal szembeni ellenállásként eladni, de a 2006 őszével kapcsolatos párttevékenység, Vadai Ágnes agresszíven rendpárti blogbejegyzése és Debreczeni könyve, amelyben a megvert Révész Máriuszról felveti, hogy részeg volt, szóval az áldozat hibáztatása világossá tette, hogy a legcsekélyebb mértékben sem az egyesek által várt liberális párt született meg - sőt , a Gyurcsány-párt intellektuális erőfeszítései egyedül Gyurcsány Ferenc tisztázására irányulnak. És akkor még nem beszéltünk Szűcs Erikáról, akinek szociális és munkaügyi miniszteri ténykedése nem volt túl vonzó kicsit is baloldali szavazók számára, a jobboldalról pedig túl sok szavazatot nem remélhetnek. Ez a párt semmi egyébre nem épül, csak Gyurcsány Ferenc személyére, ő meg rég nem olyan fontos már, hogy politikai mozgalmat lehessen rá építeni. Az Együtt 2014 végképp partvonalra tette őket. A Jobbik esete a szokásos. Megpróbálnak jobbról előzni egy világnézetében és kultúraértelmezésében erősen a retrográd jobboldalra tolódott nagypártot és más már nem marad számukra, csak a nyílt rasszizmus. Idáig a Fidesz már biztosan nem követi őket, ezt ők maximum a sajtójukba kiszervezve tudják művelni, a Parlamentben nem, ez tehát biztosan a Jobbiké marad. Továbbá van az ideológiavezérelt szervezetekre jellemző állandó belső feszültség, a kétoldali elhajlókkal, a veszettekkel és az árulókkal szembeni kétfrontos harc. Ha a Jobbik szervezetileg meggyengül, az jó, de az, amivé lehetett, megmutatta, hogy van kereslet efféle szélsőjobboldalra, és addig, amíg nem tudjuk legalább abban a mértékben kezelni a szociális krízist, hogy ne válhasson másodpercek alatt etnikai feszültséggé, amíg egy befogadóbb nemzettudat kialakítása nem mérsékli a kizáró nemzetkép vonzerejét, lesz is. Az MSZP-t, sajnos, túl könnyen intézi el a poszt, sorozatosnak mondható időközi győzelmei az ország legkülönbözőbb pontjain jelzik, hogy nem írhatóak le annak ellenére sem, hogy semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek. Ez elég ijesztő és nem fogja megkönnyíteni az Együtt 2014 kényszerű együttműködését velük, épp azért, mert a Haza és Haladás és Bajnai viszont mintha tanultak volna egyet-mást. Az LMP-nek pedig el kéne hitetnie magáról, hogy a párt által képviselt alternatíva nem lilaság, hogy nagyon komoly szakpolitikai potenciál van bennük, hogy például átgondolt baloldali gazdaságpolitika igenis lehetséges stb. Nagy szükség volna rájuk a jövőben, remélhető, hogy ezt végül a párt mindkét szárnya belátja és képesek lesznek megállapodni a szövetségi politikájukról és más, talán ennél is mélyebb ellentéteiket is rendezik valahogy. BUÉK!

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása